龙图阁位于漆咸道的热闹十字路口,帝后广场一楼位置虽方便,却离奇地隐世,星期日的晚上仍可以以OpenRice book位。餐厅整体装潢有老粤菜,旧香港的味道。见老细去到每一台敬酒,感觉有点似误闯私人禁地。😂不过其实老细好Nice,开餐厅是为了承传父亲的味道🥹1️⃣ 海鲜鱼香茄子煲热辣辣上菜,传出阵阵香味海鲜的份量都算几多但系真系未食过有鱿鱼的鱼香茄子煲,各种的海鲜都有一件,调味不错,不会太咸2️⃣ 菜干猪肺汤每一碗都有猪肺及菜干‼️用料十足‼️系用真空煲煲,猪肺一啲都腥,真正老火汤味道👍🏻3️⃣马友咸鱼虾胶煎肉饼肉饼外皮煎得十分香口虾胶零口感更丰富弹牙可惜马友咸鱼真系太咸不过送饭一流但食就要送啤酒😂😂😂4️⃣椒盐九肚鱼查出来的颜色比较浅色,仲以为系唔够火候,即刻比屋企人笑😝原来系啲油够新鲜先可以炸到咁靓嘅颜色(失敬失敬)九肚鱼够大条,每一啖爽脆唔会太咸,就咁食都可以一个人食晒一碟5️⃣淮山百合炒胜瓜清清淡淡,淮山同埋百合够爽脆唔错👍🏻6️⃣金沙蒜香鸡鸡腌得非常入味虽然都系冰鲜鸡,但系胜在够大只,冇雪味,热辣辣上😍皮脆,肉又够多汁7️⃣糯米饭糯米饭OK食落糯米饭似系翻蒸,淋同湿左少少❇️总括❇️样样野食都唔错‼️嘢食够大碟,热

1️⃣ 海鲜鱼香茄子煲
热辣辣上菜,传出阵阵香味
海鲜的份量都算几多
但系真系未食过有鱿鱼的鱼香茄子煲,各种的海鲜都有一件,
调味不错,不会太咸

2️⃣ 菜干猪肺汤
每一碗都有猪肺及菜干‼️用料十足‼️
系用真空煲煲,猪肺一啲都腥,
真正老火汤味道👍🏻

3️⃣马友咸鱼虾胶煎肉饼
肉饼外皮煎得十分香口
虾胶零口感更丰富弹牙
可惜马友咸鱼真系太咸
不过送饭一流
但食就要送啤酒😂😂😂

4️⃣椒盐九肚鱼
查出来的颜色比较浅色,
仲以为系唔够火候,
即刻比屋企人笑😝
原来系啲油够新鲜先可以炸到咁靓嘅颜色(失敬失敬)
九肚鱼够大条,每一啖爽脆
唔会太咸,就咁食都可以一个人食晒一碟

5️⃣淮山百合炒胜瓜
清清淡淡,
淮山同埋百合够爽脆
唔错👍🏻

6️⃣金沙蒜香鸡
鸡腌得非常入味
虽然都系冰鲜鸡,
但系胜在够大只,冇雪味,
热辣辣上😍皮脆,肉又够多汁

7️⃣糯米饭
糯米饭OK
食落糯米饭似系翻蒸,
淋同湿左少少

❇️总括❇️
样样野食都唔错‼️
嘢食够大碟,热辣辣上,上菜够快
老细服务态度好
价钱比起尖沙咀其他地方算系平少少