2022-11-01
见近排天气凉凉地就同朋友去咗野餐~ 误打误撞发现喺荔枝角嘅人气餐厅开到嚟北角!小店主打多款夜市台式料理、招牌吐司、手工卤肉饭、红烧牛肉面、花枝丸等小食,仲有经典嘅冬瓜茶同冷泡茶饮添!突然好想去台湾旅行呀🇹🇼慢烤鸡腿芝士蛋吐司份量十足,香烤土司酥脆得嚟又唔会太干身,鸡块嫩滑多汁,搭配流心蛋同满满嘅芝士真系好邪恶😝 古早味手工卤肉饭有惊喜☺️ 珍珠米烟韧饱满,慢煮猪腩肉肥瘦适中,配上自家制卤水汁捞饭一流🥰 蕃茄红烧台式牛肉面都系第一次试,牛肋条软腍,入口即化,面质软硬度适中,番茄汤底足料浓郁而且饮完都唔会觉得口感,值得一赞嘅系估唔到入面仲放咗劲多配料,番茄红萝卜、卤汁萝卜、卤水蛋、菜等,极度推介😎小食方面要咗花枝丸、甜不辣同台式香肠!整体外脆内软,够弹牙而且好惹味,正😜 饮品都唔hea㗎,有冻顶乌龙茶、桂花乌龙茶同自家煲制冬瓜茶~ 茶味香浓唔苦涩,冬瓜茶甜度适中,解暑一流🥺