2010-05-02
有老友call出来. 唔去唔去点知都系覆左个call说出黎. 四个麻甩, 尽谈生活碎事. 开支啤酒. 简单地叫小菜食饭. 人未齐时, 先来了一个烧腩仔, 同一碟青芥末墨鱼片. 墨鱼片不是太欣赏. 因为不太喜欢那青芥末味. 反而烧腩仔. 真的食完一件又一件. 肚饿其实是次要原因. 味道鲜味, 豚皮爆脆就是我食不停的主要原因.人就到齐了, 开始点菜. 近来出街食连锁大酒楼又好, 独家经营的大饭店又好. 总有一两味益街坊既菜式. 晚市孖宝: 豉油鸡半只, 同蒸带子6只. 豉油鸡半只, 皮爽滑. 鸡味不够但肉滑. 豉油皇既鸡皮, 爽爽的, 有点弹牙式既脆口. 弥补了鸡味的不足. 带子, 刚同食友讨论, 有些餐馆利用雪藏带子, 放返落个壳度, 再蒸出来充当一只新鲜连壳带子. 话未说完, 奇怪地发现, 点解带子是离谷的.....难道我所讲的东西应验了......算吧, 特价菜, 由它吧. 食落, 带子都够爽口. 铺面的粉丝充满了蒸带子既蒜蓉同豉油汁既精华, 味道是好的, 不过....我同食友讲既野, 应该应验左.炉食友总爱叫返个肺汤, 补一补. 猪肺汤, 好多时同食友撑台脚, 都有. 事因猪肺,
炉食友总爱叫返个肺汤, 补一补. 猪肺汤, 好多时同食友撑台脚, 都有. 事因猪肺, 是补身的. 而且洗猪肺...你去洗啦......始终系屋企, 冇乜可能会大版刀张咁整个猪肺出黎. 所以都系出黎酒楼饮猪肺汤算了. 大工程留返俾大公司做, 个体户不宜挑战. 味道, 是清甜清润的. 猪肺汤, 就是要清润嘛.
清润完, 就食热气野. 牛油焗白饭鱼, 瑶柱琵琶豆腐, 同窝贴鲜虾小棠菜. 全是外皮脆卜卜的炸物. 牛油焗白饭鱼, 其实同炸白饭鱼冇乜分别. 没有椒盐味. 就突显左油味. 不过油味是香口的, 因为是牛油嘛. 小小的一条鱼仔, 最好, 都系用来佐酒.
瑶柱琵琶豆腐, 出街食家常菜, 通常都会有呢一味. 因为同猪肺汤同一个principal, 屋企整, 太大工程了. 食落味道好, 琵琶豆腐内既料足, 而且够腍, 入口易, 消化佢也易.
窝贴鲜虾小棠菜, 把小棠菜切碑, 沾粉炸的食物. 其实是非常热气的一个菜. 不过此炸物, 以菜为主. 用虾粒作为味道上既点缀. 虽感觉热气但不太油. 总算Pass.
最后是虾子柚皮. 看落是好Hea既柚皮. 柚皮, 不算靓. 柚皮本身是冇味的, 做伴的虾子同茨汁. 竟然没有什么catalyst既效应. 味道上虾子还虾子, 汁还汁, 柚皮还柚皮. 觉得呢味𩠌, 都系要预订, 好让食馆早几小时prepare定. 这样才味浓, 味佳.
四个人汉, 轻松的食完晚餐. 有人问问仲有冇地方去.....有....下场一齐去尖沙咀....试新野.