2015-01-28
临飞前想饮多次中国茶、食多次中国点心,走到翠园看看,好多特别菜式,其他酒楼完全未见过,有惊喜!劲开心!但食完次后无晒表情啰。有原只鲍鱼糯米鸡、鲍鱼烧卖、鲍鱼蛋挞、花胶瑶柱灌汤饺、燕窝蛋挞、龙虾球肠粉,劲多高档食材,全部都想试呀!因为只系早餐,唯有只系 order 几个算喇。依个早餐就当跟家齐兄 farewell 饭啦,恭喜您脱苦海,揾到更好路数,一路好走!除左个名由美心阁转做美心翠园外,内外都无变。铁观音,依个利害喇!茶钱连加一要 HKD50 蚊位,就睇吓您有几好饮。唉,一般货色,算了吧!是但揾间有名既潮州菜馆都好过佢,一试无妨。东星斑鱼饺,都好求其蒸完掉出黎㖞,离晒谱。卖相未至于话好靓,但都可爱得意既。闻到阵阵鱼味,大啖咬落去,厚厚既饺皮滑潺潺,口感好唔舒服。眼见馅料以虾仁为主,见到有点点鱼肉物体。味道一般,整体麻麻地,不要抱太大期望,试试还可以。甫鱼滑烧卖,我最钟意食烧卖,啖啖肉又猪肉香,见到个名咁有趣咪叫黎试吓啰。形状好似 7-11 微波叮叮点心呢,长形高瘦好搞笑。成粒啪入口,虾仁、猪肉、鱼蓉混和,点解味道跟 7-11 叮叮烧卖一样呢,只系多左阵鱼肉味。您地唔系比即食点心我挂?川
除左个名由美心阁转做美心翠园外,内外都无变。
川芎白芷鱼头汤,一见到即 order,开心死!姐姐话要等廿分钟,仲有时间,好!黎喇,半点烟也没有,我即时滴汗。试一啖,微暖淡淡稀稀的鱼汤,毫无火喉可言,药材味很削,不香不甜,十足用粉开既杯杯汤啰,失望。鱼头鱼云尚算多肉嫩滑,鱼味淡又唔香,而且无煎过㖞,煎完煲汤先会香口好味架麻。
招牌龙虾饺皇,很有趣!HKD68 蚊只,睇您比啲咩我。虽然预左系淡水龙虾,不过无所谓。哗!巨型虾饺有我掌心咁大,其实同灌汤饺差不多 size 啫。
招牌龙虾饺皇,温度又系微暖,完全无新鲜出炉、热辣辣既感觉,真系得啖笑!撑大个咀,大啖咬落去,馅料有少量淡水龙虾肉,非常爽口结实,但系无味架呢。仲有虾仁同笋粒,饺皮厚厚的。结论系不试也罢!又唔热、又无味、皮又厚。如果新鲜蒸起都会好少少,可能配个酱或加个汁会有得救既。
4 样野差不多四百蚊又唔好食,早知去食出前一丁啦!