餐厅: 築地日本料理 (金百利廣場)
资讯:

2018-07-24 117 浏览
去过铜锣湾嘅人都知道,铜锣湾系好多好野食,不过要又好味又抵食就真系比较难揾。金百利系一个比较多抵食食店既地方,不过因为一上去就系餐厅,好多时都好难行过门口望下打探下先入去,而新店就更加难揾客喇。最近听讲上面开左间日本野都几抵食, 约个朋友上去食好西先入面环境唔算大,不过都好骨子,整齐企理。叫左啲刺身、寿司、串烧、炸物,整体感觉几好,性价比高,质素有番咁上下之余唔算贵,抵食!寿司拣左剑鱼腩寿司、虾虾三笑、芥辣八爪鱼。剑鱼腩够鲜味,有鱼香,而且一啲都无揸流滩,够厚身,好味道虾虾三笑就如其名,有三种虾既食法,爱虾之人平平地可以食呢个。当然佢仲有啲靓啲嘅虾,不过一分钱一分货,大家自行选择啦。刺身方面,虽然只系叫左活赤贝同𫠒红鱼,不过上菜一啲都唔马虎,有装饰加干冰上,效果好靓𫠒红鱼好鲜甜,够厚身,呢个好好味另外,活赤贝都即叫即开,唔系团购货式一大包个啲,一般出面店舖会再贵十至廿蚊不等,其实真系几抵食。到炸物!吉列炸生蚝又系喜出望外!我相信佢真系揾生蚝炸,而唔系买现成上晒炸粉个啲团购货。因为只只size唔同,而且咬落去仲有好多汁,有蚝既甜味。炸软壳蟹天妇罗都好大只,够厚身,香口。串烧方面,我只系叫

入面环境唔算大,不过都好骨子,整齐企理。叫左啲刺身寿司、串烧、炸物,整体感觉几好,性价比高,质素有番咁上下之余唔算贵,抵食!

剑鱼腩寿司

虾虾三笑

𫠒红鱼好鲜甜,够厚身,呢个好好味

𫠒红鱼刺身

活赤贝刺身

吉列炸生蚝

炸软壳蟹天妇罗都好大只,够厚身,香口。
炸软壳蟹天妇罗

串烧方面,我只系叫左盐烧牛舌,谂住样样都食下咁解。牛舌几有咬口,调味都够,唔使自己再加盐。

盐烧牛舌

食番少少煮物,叫左个石烧鳗鱼炒饭。鳗鱼都多,饭都炒得几均匀。哈哈,我当左佢系中式煲仔饭,只系食左中间先,想睇下有无饭焦。不过始终鳗鱼炒饭系比较湿,好难做到好干身既饭焦,但都有少少,几香口。
石烧鳗鱼炒饭

服务方面,人唔多不过店员反应快,手脚快之余都做足野,唔会一面倒狂上菜,知道你未食晒就唔上住,见到客人唔知叫乜好,会见佢地主动介绍下,俾个like佢地先
2018-07-19
剑鱼腩寿司