2019-01-04 170 浏览
「食在顺德 厨出凤城」凤城酒家是传统的顺德菜名牌,早在我细个的时候屋企人便很喜欢帮衬北角凤城酒家。但由于长辈已过身,现在都好少一家十几人去食广东菜饮茶。适逢今晚喺九龙湾开完会,见过有朋友喺凤城打卡,所以上去食啲怀旧菜。原来呢间唔系凤城酒家,而系一个全新嘅年轻品牌。 依然保留著一些怀旧菜,但整个环境却很新潮。老老实实,有好有唔好,因为其实我谂起凤城,就系谂起怀旧菜。我去凤城,就系为咗食怀旧菜。话虽如此, 今晚我哋点嘅菜都尽量叫咗啲传统嘅凤城名菜。 其中最出名嘅炸子鸡, 喺呢间舖头原来叫做金皮炸子鸡。很简单的一只炸鸡,却很有风味。丰富的肉汁,香脆的外皮。 传统的味道,新潮的摆设。 其他唔讲,净系只鸡,我畀满分。
「食在顺德 厨出凤城」

金皮炸子鸡
2019-01-01