2024-11-16
1912 浏览
#彩虹村 #金碧酒家 听闻大名好耐,不过未有机会帮衬,哩到除咗出名好食,亦出名难订枱,话说哩餐饭局已经约咗大半年,真系超夸张😅#杏汁猪肺汤 🐽#炸蟹钳 🦀#锦卤云吞 🥠#蚝豉生菜包 #蜜汁脆鳝球 #茄汁大虾 🍤#红烧班尾 🦈#茘芋香酥鸭 🪿#马拉糕 🥧哩个汤真系超正,饮咗咁多年猪肺汤哩个超浓郁,陈皮劲香,真材实料😋😋见隔离枱枱都有叫炸云吞,我哋都唔执输,我哋即埸叫都冇问题😉 酸甜味啱啱好,配合料有肉片鱿鱼,系最传统嘅做法🥠炸蟹钳卖85蚊一只系有啲贵,记得好细个去饮一定有得食,不过唔知由几时开始就冇再出现过⋯⋯实在令人怀念🥹 札实弹牙,外脆内软,占少大红浙醋食就系哩个味道👅不过最期待嘅香酥鸭反而有少少失望,芋头唔够香,差少少🤔其他几个𩠌都好好味,我唔太钟意蚝豉味,都觉得哩个生菜包好味😋😋 不过可以的话加多少少爽口嘅材料应该会更好🙃茄汁大虾🍤 合格以上、但未至于劲好食。红烧龙趸尾 鱼皮唔会靱骨胶原满满,肉质弹牙,不过略歉酱汁少咗啲,不过都系清晒底😋😋😋蜜汁脆鳝份量超大,我估应该用咗成条白鳝,肉质爽口弹牙,不过唔够酥脆,差少少,有机会试吓豉汁蒸盘龙鳝🐍马拉糕就一般啦⋯⋯可以试其他𩠌埋单连小费
#杏汁猪肺汤 🐽
#茄汁大虾 🍤
#红烧班尾 🦈
#茘芋香酥鸭 🪿
#马拉糕 🥧
不过最期待嘅香酥鸭反而有少少失望,芋头唔够香,差少少🤔
茄汁大虾🍤 合格以上、但未至于劲好食。
马拉糕就一般啦⋯⋯可以试其他𩠌
埋单连小费每人都系$450,好抵食👍🏻👍🏻
7点半到达已经坐满人、超好热闹,又多老人家一家大细,有啲似去左旧式酒楼饮长辈生日宴咁,事关席间仲有余兴节目,就老板巡唱生日歌😅😅😅 之后仲有客人现场唱歌🎤娱宾⋯⋯气氛超好笑😂
彩虹村🌈2028年开始进行第一期从建计划、金碧都会拆,订枱要趁早、想食起码等半年⋯⋯⋯