2024-01-26
今次食评来到个潮州餐厅,内里人头涌涌,浓浓地道气氛,真系过瘾。满枱卤水、粥面走晒过来,我戥朋友攞条筷就开工喇。先点咗啲卤水猪红猪皮,款款猪红扎实,猪皮爽滑得嚟微微带点脆口👌,加上清新爽甜萝卜,咪小看,食落口真系一流。跟住来个招牌豉椒花甲,海鲜鲜味喷张而出,啖啖肉,啲豉汁香喷喷,令啲花甲就如得个「正」字形容🔥。不过,卤水鹅啲肉就冇噉滑溜,少少结实,味道我觉得可以再淋尽少少。蚝仔饼锅贴底酥香但啲中间啱啱好,应该疏于火候。灼八爪鱼就比较标准,弹牙得黎带甜,不过酱汁配搭得我有少少「扯」。精彩之旅到咗东风螺同椒盐九肚鱼,东风螺虽然件件细细,但系肉爽滑净韧,个汁料甜中带辣够kick😋。九肚鱼就炸到外脆内软,椒盐味,几推介!至于蒜蓉豆苗,清新入口,卖相吸引,整碟一扫而空。最后,话你知,蚬肉捞粥真系太正喇,鲜味十足,彷佛带你游水一样。卤水汁捞面够味,丝丝入味,系满足饕餮之选。食完呢胃,真系满足得滞!🍜