2012-06-16
今天系本年第一次的”入水”日子, 想番都开心.回归正转, 既然知道入西贡有搞作, 当然要上网探路揾食啦.见到呢间啲食评都唔错, 一于就食佢啦.星期日 5:15PM, 店内仲未有人客, 所以两条友坐张四人枱.间舖比较细, 10松啲个坐位.因为探咗路, 已经知道想食咩, 所以一坐底就落 order 金鸡二人餐 $138.有招牌去骨海南鸡 (半只), 另外拣咗卤水西贡状元蹄 (例牌)仲有 蚝油时菜, 住家老火靓汤及鸡油饭饮品要咗两杯热阿华田先上两碗老火靓汤, 系南瓜汤, 味道不太浓烈但又有些微南瓜嘅甜味, 不错.跟住讲讲招牌去骨海南鸡 , 半只份量足, 两个人一定够鸡肉嫩滑唔’鞋’, 鸡皮有爽口感, 皮与肉中间的”脂肪Jelly”唔多接近无, 唯独稍欠少少鸡味.三式酱汁有泰式辣酱, 葱油, 浓酱鼓油, 个人最爱浓酱鼓油, 唔太咸又带少少甜.到碗鸡油饭啦, 色香味都只可算是一般, 但胜在唔会有油淋淋嘅感觉.再来睇睇卤水西贡状元蹄, 虽然用只小碟上枱, 但份量都不欺场味道又好何? 浓烈的酱汁味道, 炆得好淋, 够哂入味, 但如果酱汁味轻番少少会再好啲.蚝油时菜同杯热华田无咩好讲, 正常货色总
回归正转, 既然知道入西贡有搞作, 当然要上网探路揾食啦.
见到呢间啲食评都唔错, 一于就食佢啦.
间舖比较细, 10松啲个坐位.
仲有 蚝油时菜, 住家老火靓汤及鸡油饭
饮品要咗两杯热阿华田
跟住讲讲招牌去骨海南鸡 , 半只份量足, 两个人一定够
蚝油时菜同杯热华田无咩好讲, 正常货色
总括嚟讲, 虽然称不上是价廉物美, 但都可算是一抵食推介.
有机会入西贡的话, 值得帮衬, 但专登嚟食就悉随尊便.