2020-12-11
呢一间黄店晚市都食过一次,估唔到下午茶份量一样但系价钱平一截!好抵食呀!今次因为下午茶比较平,所以都食咗唔同嘅小食同主食叫嘅系下午茶餐,配嘅系有面豉汤、沙律、餐饮。我真系要大赞佢沙律!!!因为开头佢细细碟,见到系绿色,我以为只系糖醋青瓜,之后见到有一够大概$5银咁大嘅,我以为系青瓜未拍开,点知原来系鳗鱼啊!!!佢有几旧甜醋鳗鱼,同招牌鳗鱼饭嘅味道都几唔同,口感较为软身,我觉得真系超级出色,因为通常沙律你都唔会有啲咩期望🤣🤣🤣 点知真系超晒班,有一鱼两吃的感觉!今次主食都系叫咗金魂鳗鱼饭,招牌鳗鱼饭烧汁好好味,有满满鳗鱼,肉质偏有弹性,唔系入口即溶𠮶一种,鳗鱼好好食,煮到边边有少少焦香,胶质有溶化感!鳗鱼真系超级多,差唔多系手板咁大嘅鳗鱼,仲有蛋丝铺垫!油香米方面用日本产米好放心,口感好好(我钟意偏硬的饭),整体就比较咸少少,所以可能大家如果怕重口味就要拨开鳗鱼汁嘅份量啦~ 朋友叫𠮶个系芝士汁豚肉釜,猪肉份量超级多,猪肉出边烧得够香,虽然整体偏硬少少,但系猪肉味足,肉汁唔算好多,但唔鞋身,同芝士汁好夹,重口味香浓之选!鸡翼方面系梅平手羽先,鸡翼食得出有芝麻嘅香味,皮相对较厚身但系唔会油,
鸡翼方面系梅平手羽先,鸡翼食得出有芝麻嘅香味,皮相对较厚身但系唔会油,出边香脆,入边系仲有肉汁!火候啱啱好,虽然热气少少但都系10分推荐,鸡全翼有埋鸡翼尖食好正!
另外芝士年糕就略贵,但系我觉得好好食😋因为佢系流心芝士!出面少少香脆,食落口感好有层次,小食来讲几唔错,不过我自己首选就系鸡翼啦!
另外叫咗个脏脏炸香蕉,开头以为系炸香蕉,但其实佢系香蕉糕嘅糯米卷,入面软糯香滑,值得一赞嘅系出边包住嘅可可粉糖霜,系令到成件事超香浓,又中和左入面的甜味!有种好似细个成日食𠮶只香蕉朱古力嘅味道,好特别!
下午茶餐饮叫咗苹果蜜,味道唔会太甜,啱啱好,平时成日饮柚子蜜,今次第一次饮苹果蜜都几新奇~
呢间价钱合理,食物质素唔错,推荐🦀