2024-04-21
今日继续呢个韩国街series😂 今次转个健康啲既选择~ 平时食唔少釜饭🍚,咁样既形式食粥🥣真系第一次,有啲似多料既糊仔咁,亦有唔少蔬菜🥬,口味相对清淡,配埋香口既麻油⚪️调味几得意,食完暖笠笠咁~ 装修以少女粉色为主,keep住播k-pop音乐🎵~(5 😍 系满分,🤩系半分)釜山鲜鲍鱼粥 🥣 - $138 (好味指数:😍😍😍😍🤩)韩国🇰🇷既粥一般系由大米🍚或者糯米,再加水或者上汤🥣熬煮而成,另外再加海鲜 / 肉类同埋菜🥬,口味相对清淡,质地会杰到好似糊仔咁但依然几绵密~ 特别既地方系会落埋香口既自家制芝麻油⚪️,味道更加醇厚同鲜味,亦有埋海苔同芝麻⚪️做点缀~ 鲍鱼粥🥣系佢地其中一个招牌,上面铺满左鲜鲍鱼片,几弹牙又唔会韧,如果鲜甜啲同埋个粥🥣既鲍鱼味出啲就更加好~ 里面仲有红萝卜粒🥕、翠玉瓜粒🥒同洋葱粒🧅,感觉配搭几均衡同健康~人参鸡粥 🐥🥣 - $138 (好味指数:😍😍😍😍🤩)食韩国菜🇰🇷又点可以唔叫经典既人参鸡🐥呢😜 只不过今次唔系汤而系粥🥣😂 个粥🥣既人参味几浓郁,所以味道有啲回甘,质感一样偏杰同绵密~ 而鸡🐥方面系用鸡丝而唔系鸡件,连埋啲粥🥣会方便食啲,不过如果可以滑啲同浓味啲
(5 😍 系满分,🤩系半分)
釜山鲜鲍鱼粥 🥣 - $138 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
人参鸡粥 🐥🥣 - $138 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
食韩国菜🇰🇷又点可以唔叫经典既人参鸡🐥呢😜 只不过今次唔系汤而系粥🥣😂 个粥🥣既人参味几浓郁,所以味道有啲回甘,质感一样偏杰同绵密~ 而鸡🐥方面系用鸡丝而唔系鸡件,连埋啲粥🥣会方便食啲,不过如果可以滑啲同浓味啲就更加好~ 配料一样有红萝卜粒🥕、翠玉瓜粒🥒、洋葱粒🧅、薯仔粒🥔同红枣🔴,感觉配搭几均衡同健康~ 加埋香口既自家制麻油⚪️做调味就惹味啲~
(煎)韩牛饺子 🐮🥟 - $82 (好味指数:😍😍😍😍😍)
个饺子🥟包到胀卜卜咁几饱满,煎到金黄色,表皮香脆,皮亦唔会好厚~ 整体惹味香口,入面啲牛肉🐮嫩滑,牛味🐮几浓郁,肥瘦适中,几有油香同juicy,唔会hea用滑牛肉🐮,连埋旁边酸酸地既酱汁一齐食就无咁油腻,又可以提鲜~
好味指数:😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍🤩