2018-10-25 388 浏览
Beautiful Sunday ☀️ 早起的鸟儿有铁板烧食😋 师傅为我们准备 US Thin Sliced Beef Roll美国顶级牛肉薄烧🔥🥩 吸引吧?!自从喺日本食个正宗铁板烧之后,从此一试爱上!香港并唔系咁多间师傅做得正宗嘅铁板烧,而我拣世嘅原因就系因为佢够正宗,话说我生日月份嘅生日饭真系排山倒海,有啲朋友真系在心中,一年见几次就系因为大家嘅生日啦!星期日一早起身,化个靓妆飞起老公,同好姊妹去撑枱脚!呢位好姊妹系香港人,正确啲嘅讲法系香港岛嘅人,约佢食饭只限铜锣湾,而且佢出入嘅地方要 high class 、装修要精致、食物仲要高质素⋯⋯所以佢选择得请我食饭嘅地方必定系好野!成个package我都好喜欢,Special Course, 特上套餐都只不过$330 + 10% ,内容丰富,认真抵食!最开心就系可以坐系吧枱前边望住师傅为我俩准备铁板烧的食材。午餐都几 full 下,热热闹闹咁!首先食咗前菜开胃一下,汁煮南瓜清甜、萝卜入味。沙律有特别嘅无花果,新鲜嘅沙律菜,鲜甜嘅番茄仔,再配上柚子醋,完全系激活左我嘅味蕾。过咗一阵侍应递上一只可爱的猫头鹰,揭开原来系热腾腾的蒸蛋,材料十
美国顶级牛肉薄烧🔥🥩 吸引吧?!

过咗一阵侍应递上一只可爱的猫头鹰,揭开原来系热腾腾的蒸蛋,材料十足之余更加系软滑无比。

然后师傅以铁板先煎香银鳕鱼,再放入一个铜碗中与洋葱和白兰地慢煮一下,酒香四溢,鱼肉滑溜,好味到不得了!

接下来到我最期待的牛肉薄烧,店长说跟 menu 有少许分别,当日发板是美国顶级牛肉薄烧,油花美妙,先吃一口原味,果然入口即溶,牛肉味浓郁。如果沾上岩盐,鲜味更能提升。牛肉薄烧夹著脆蒜片,口感味道一流!

师傅现场表演出色炒饭, 可以话系色香味俱全,日本米饭粉粒粒分明,再伴以腌菜,不知不觉吃了一大碗。

炒野菜健康美味。

甜品为我们画上完美嘅句号,绿茶雪糕更加系我心爱自选。

庆祝纪念
生日