2019-05-06
早排因工作忙加上妈妈又去左旅行, 所以已经有几个星期冇同妈妈去叹早茶。今日趁星期六专程约妈妈到铜锣湾同佢撑枱脚饮个早茶再陪佢逛逛, 做返日乖仔。早茶我拣左位于V Point 29楼呢间张公馆, 之前同老婆黎过食晚饭, 食物水准同环境都非常好, 加上午市有85折优惠, 妈妈一定会满意。😚我地11:30到张公馆, 餐厅虽然系刚开门, 不过最近窗口的枱都已经被订满, 好彩其他位置都可以欣赏到维港海景。餐厅有别于一般中菜店, 座位好宽敞, 店员亦好温文有礼, 加上背景播放的轻音乐配上维港海景, 系呢度叹茶真系非常Relax。😙由于妈妈好钟意食虾, 我地点左多款用鲜虾制嘅点心, 另外点左一碗经理推介嘅饭同妈妈最爱嘅杏仁茶, 两个人食应该好足够。😁百花煎酿秋葵百花煎酿青椒就食得多, 酿秋葵我地都系第一次食, 味道比酿青椒更好, 秋葵味道清甜, 口感爽滑, 同虾滑非常配。👍脆焗虾多士(6件)每件多士上面都有一只开边虾, 虾肉弹牙配上香脆多士, 非常惹味。😋鸳鸯虾饺皇双拼嘅虾饺皇价钱同单点一样, 鸳鸯虾饺皇分别系原味同黑松露口味, 虾饺皮晶莹剔透, 馅料虾肉饱满, 有冇加上黑松露都非常美味。😍鸳鸯烧卖
百花煎酿秋葵
脆焗虾多士(6件)
鸳鸯虾饺皇
鸳鸯烧卖
呢度嘅麻辣烧卖麻辣味香浓, 我好钟意食麻辣, 不过妈妈就食唔到辣,鸳鸯烧卖包括左两粒原味烧卖同两粒麻辣烧卖, 啱哂我地。👍
翡翠明珠球
翡翠明珠球饀料有鲜虾同菜苗, 外皮再加上一层弹牙嘅网层, 味道唔错。👍
脆脆笑哈哈
由肠粉皮卷脆网再包住鲜虾嘅脆脆笑哈哈, 外软内脆, 口感味道都非常富有层次。😍
黑毛猪黯然消魂饭
虽然看似平平无奇嘅叉烧蛋饭, 不过呢款黯然消魂饭采用左特选西班牙黑毛猪, 肉质非常软嫩多汁, 妈妈对佢赞不绝口。😁
生磨蛋白杏仁茶
生磨杏仁茶好香滑, 蛋白熟度刚刚好, 一人一盅, 食埋呢个甜品, 我地两个都非常满足。
虽然85折之后价钱都唔算好平, 不过食物质素, 环境同服务都非常好, 妈妈大赞, 仲话下次要带埋其他人黎再食过。😆
餐牌