2024-07-20 147 浏览
喺同事介绍下揾到呢间主打江西菜嘅餐厅,餐厅味道正宗,而且食材新鲜,整体体验都几唔错。先嚟南昌手磨米粉蒸肉,呢道菜用咗经过腌制嘅猪肉,配搭特制嘅米粉,蒸完之后米粉吸晒肉汁,同时猪肉仲保持到鲜嫩软腍,新奇得嚟口感同味道都真系唔错。山西井冈山烟笋炒三丝,呢道菜有肉丝同鱿鱼丝,非常爽口,而且辣得嚟好惹味。南昌牛肉炒米粉,加咗芽菜同牛肉丝嚟炒,米线非常滑溜,唔觉唔觉食咗几碟。藕带炒牛肉,亦系一道推荐菜,藕带系莲嘅茎,比莲藕爽嫩,炒过之后有啲似大葱嘅口感,餐厅用咗辣椒、豆豉、蒜同葱嚟炒,味道非常香浓。葱油饼,外面稍稍炸过,非常酥软,葱油香味扑鼻,食落质感软绵,食到好滋味。鱼头炖芋头,用咗江西特有嘅芋头仔,去咗皮并炆咗至少半个钟,芋头仔吸晒汤汁之后变得软淋淋,口感有啲似薯仔,鱼头好大,有好多鱼肉而且煮到好入味,最啱捞饭食。南昌白糖糕,外面脆脆地,沾满砂糖,甜度适中,系饭后甜品嘅好选择。江西菜味道偏重口味,所以我好appreciate餐厅用咗菊花茶,等我哋喺每度菜之间都可以清一清味蕾。
南昌手磨米粉蒸肉

山西井冈山烟笋炒三丝