2023-07-14
某日同👧🏽去咗铜锣湾睇家私,六点钟睇完之后想食拉面,谂起附近有好多人推荐嘅别天神一直未有机会试,于是决定夜晚就食佢。六点松到达,未见有人入座,喺门口准备入去时发现左手边有部贩卖机,要喺度买完飞再入座,有点日本嘅感觉。食肉兽👦🏻拣咗虾味噌豚骨拉面,另加一只半熟蛋同一份叉烧。👧🏽就拣咗虾味噌饺子套餐(虾味噌豚骨拉面加四只饺子)入内后店员收到飞仔就准备拉面,店内有部电视仔,播嘅系原汗原味日本本土嘅电视节目😆我哋坐低之后亦陆续有客人入内进餐。拉面隔咗一阵就上菜了,虾味噌豚骨拉面铺满唔同颜色嘅食材,樱花虾、紫菜、粟米、葱同叉烧。重口味嘅👦🏻觉得汤底饮落有点失望,味道比想像中偏淡及质地未够浓郁,带有少少虾香,后尾加埋餐厅提供嘅蒜蓉落汤底有加分,多咗份蒜香同口感丰富咗。餐厅除咗提供蒜蓉外,仲有芝麻同辣芽菜。其中辣芽菜好好食,爽口得嚟仲有返咁上下辣度,即刻令到胃口增加。面底拣咗普通硬度,面质弹牙及有相当挂汤能力,不错。至于叉烧,唔系𠮶种入口即化嘅叉烧,而系实净弹口有口感嘅叉烧。腌得入味唔嚡又弹牙,有点惊喜,但👧🏽就表示佢𠮶份叉烧有点嚡同韧,不太理想。食到一半,👧🏽嘅饺子都上埋。饺子热辣辣,外皮酥脆,馅
六点松到达,未见有人入座,
食肉兽👦🏻拣咗虾味噌豚骨拉面,另加一只半熟蛋同一份叉烧。
👧🏽就拣咗虾味噌饺子套餐(虾味噌豚骨拉面加四只饺子)
餐厅除咗提供蒜蓉外,仲有芝麻同辣芽菜。
面底拣咗普通硬度,面质弹牙及有相当挂汤能力,不错。
食到一半,👧🏽嘅饺子都上埋。
饺子热辣辣,外皮酥脆,馅料份量适中,调味都还可以,咬开有少许肉汁,整体不过不失。
由于睇完食评大部分都俾颇高评价,所以带住期待嘅心情去试呢一餐,最后同预期落差有点大。食物整体合格,但又觉得未去到好出色及令我有回头嘅意欲。
Credit by 👦🏻