2022-10-14
<Hong Kong 🇭🇰•Causeway bay>“咬我唷!马友一夜干”自从踏入社会工作就好似做一条咸鱼一样?我唔准你谂得咁负面🤓放工跟朋友去轻松下….🥰原来铜锣湾小巷有一间隐蔽居酒屋🏮饮啖酒,食啖即烧嘅鳕鱼干先😚海草沙律🥗沙律里面有海草,青瓜丝,洋葱Ho fresh fresh yor~🍶清酒煮蚬蚬肉肥美鲜甜,清酒汤都鲜甜埋一份😚🍢串烧拼盘免治鸡肉串、紫苏叶豚肉卷、烧手羽、大葱鸡肉同烧豆腐。串烧烧得均匀几靓仔😚特别钟意紫苏叶豚肉卷,豚肉包紫苏叶,少份油腻感,特别香!🍤紫苏梅酱沙咀鱼天妇罗天妇罗粉衣够薄身包住沙咀鱼,鱼肉几香,淡淡紫苏梅香。🐟马友一夜干马友烧得皮脆,鱼油香夹齿,几鲜甜!配柠檬汁同萝卜蓉更清新开胃!朋友见到鱼骨惊惊🤭拣鱼尾部分会少骨啲,咁就可以食到啖啖肉唷~🍙茶𣸣饭烧饭团🍙浸昆布高汤,味道唔太咸,酒后暖胃啱哂☺️饱饱~相比生啤,我更钟意梅酒💕发现小店有自家梅酒,浅尝浅尝先唷🍺500ml x2, 🍺330ml x1, Umeshu x1好耐冇饮咁多啤酒😗可以慢慢食坐成晚,唔知以为听日放假🤓人生如果似马友一夜干配杯酒,可能都不错唷~花街道酒処 @hanaka
“咬我唷!马友一夜干”
🍶清酒煮蚬
蚬肉肥美鲜甜,清酒汤都鲜甜埋一份😚
🍢串烧拼盘
特别钟意紫苏叶豚肉卷,豚肉包紫苏叶,少份油腻感,特别香!
🍤紫苏梅酱沙咀鱼天妇罗
天妇罗粉衣够薄身包住沙咀鱼,鱼肉几香,淡淡紫苏梅香。
🐟马友一夜干
🍙茶𣸣饭
烧饭团🍙浸昆布高汤,味道唔太咸,酒后暖胃啱哂☺️饱饱~
相比生啤,我更钟意梅酒💕发现小店有自家梅酒,浅尝浅尝先唷
🍺500ml x2,
🍺330ml x1, Umeshu x1
好耐冇饮咁多啤酒😗可以慢慢食坐成晚,唔知以为听日放假🤓
人生如果似马友一夜干配杯酒,可能都不错唷~
花街道酒処 @hanakaido_
📍铜锣湾渣甸坊48号采怡阁地下4号舖
记得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @chantal.jj 💕 比𝐋𝐢𝐤𝐞 ❤️你嘅支持同肯定喺我吸收𝐂𝐚𝐥𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬嘅勇气唷🥳
#chantaljj铜锣湾
#铜锣湾居酒屋