2023-09-15
@kan.teen呢间日式居酒屋由旺角开到铜锣湾 之前有睇过节目介绍佢💛日本旅行翻黎之后成日都好挂住日本嘅味道 系香港比较少居酒屋类型餐厅,今次黎到铜锣湾试下先!叫左个十分抢眼嘅海胆和牛烧,一黎到有一大片和牛,油脂分布好靓仔,食落好肥美😋店员会系我哋面前即席整火焰和牛,用和牛一层一层包住饭团🍙最后烧到恰当嘅熟度,加上海胆同鱼子,相当精致。极上蟹膏蟹肉炖饭,呢个对于我呢啲蟹痴黎讲简直系大满足!有蟹肉、蟹膏、蟹子捞饭,每一啖都有齐咁多样野,好鲜味😍不过呢道菜候餐时间比较耐,由落单到上菜都等左一个钟。最后当然有叫居酒屋必嗌嘅烧牛舌。佢哋嘅牛舌以粒状呈现,厚切。烧得好靓,牛舌芯边烧到焦香,咬落爽弹。比起居酒屋,我觉得佢哋似一间食正餐嘅日本野多啲🤣菜式都好花心思去制作,不过环境始终少左啲日式居酒居嘅气氛感🏮。-📍申子居酒屋 铜锣湾#kanteen香港 #kanteen铜锣湾#kanteen日
申子海胆和牛烧
申子海胆和牛烧