2023-01-11
周末同家人去铜锣湾诚品买书闲逛,行完有啲肚饿就顺便喺Hysan Place用膳。想起楼上有唔少食肆,咁啱见到Green Waffle Diner唔使排队等位,心急肚饿嘅我哋就入咗去食Dinner。餐厅位于Hysan Place13楼,环境清静优雅,主打不同窝夫班戟,不过我地想食咸食就冇特别叫到甜食。餐厅亦设有儿童餐单同埋dinner set,适合一家大细或者朋友聚餐。<烧烤猪肋骨 > $168烧烤猪肋骨喺餐厅一月份嘅期间限定,亦半价优惠提供全份猪肋骨,平时要$200几架,所以我地当然唔执输嗌返一份。我地食完走个时都见到好多台客人有点,性价比几高。猪肋骨以慢煮方法烹饪,肉质松软易切,加上秘制嘅烧烤酱汁惹味,并伴有香脆番薯条同沙律。<多宝薯粒镬仔 > $198坊间通常会见到薯条或者薯角,薯粒比较少见,颇特别的菜式。配料有香肠、烟肉、牛肉、蘑菇、洋葱等,所有材料都喺新鲜自制,我地叫咗大份,有两粒流心蛋,拉丝芝士薯粒嘅组合好邪恶keke~店员介绍餐厅消费满$680就可成为vip,同时会送上一份小礼物,每次食饭有九折,生日当日更有有八折。我地打算下次叫多几个朋友一