2019-02-13
今日同朋友嚟到呢间炊豕店食晚餐,黎到6:30左右,已经开始要排队,排队期间已经同朋友谂定要食啲咩,原本打算食人气推介嘅葱油猪扒饭,但等到我哋入去嘅时候已经冇晒葱油😭😭。唯有退而求其次,叫左秘制猪扒饭(咖喱汁)($60)同厚餐肉煎蛋饭($52)加肉燥汁(+$8),再加多个炸芝麻鸡翼($28)。秘制猪扒饭嘅猪扒选用炸嘅形式烹调,本身已经有香料作为调味,就算唔落酱汁,味道都唔会单调,外皮炸到酥脆,好食!厚餐肉煎蛋饭,午餐肉非常厚身,外层煎到脆香,里面肉质仲好软身,而煎蛋半煎半炸嘅形式烹调成荷包蛋,蛋白脆身,蛋黄流心~🤤哩度所有酱汁都同饭分开另上,可以比食客自己调节酱汁份量。咖喱汁食落去唔辣,正常发挥,而肉燥汁以肥猪肉作为主要材料,酱汁味道偏甜,两个酱汁来讲,个人比较钟意肉燥汁。(不过我最想试吓就系佢嘅葱油😭😭)两个人食到好饱,最后埋单平均每人唔过百,喺铜锣湾呢个地段来讲,真系平民之选~