2024-10-07
今日我去咗一间叫「串烧王」嘅串烧店食晚餐,整体体验都几好,想同大家分享一下我嘅食评。**烧牛仔骨**呢个牛仔骨真系好推介!牛肉烧得刚好,外面微微焦香,内里保持住肉汁,咬落去肉质鲜嫩。调味方面,牛肉嘅香味同酱汁完美结合,味道浓郁,令人食得过瘾。搭配少少葱花同芝麻,更加提升咗整体嘅口感,绝对系一个唔可以错过嘅选择。**烧菠萝**烧菠萝系一个意外之喜,菠萝经过烧烤后,味道变得更加浓郁,外面微焦,果肉变得更加甜美。配上少少蜜糖嘅酱汁,食落去酸甜适中,仲有一点烟熏味,真系好开胃,适合作为配菜或者甜品。**烧墨丸**呢个烧墨丸质地滑嫩,口感非常好。外层烧得金黄酥脆,内里嘅墨鱼馅料鲜味十足,搭配上特制嘅酱汁,更加提升咗味道。每一口都可以感受到墨鱼嘅鲜味,系一个好开胃嘅小食。**烧鸡翼**烧鸡翼系我今日嘅另一个亮点,鸡翼烧得外脆内嫩,酱汁味道浓郁,辣味同甜味平衡得好好。每一口都充满咗鸡肉嘅香味,搭配啲小葱,味道更加出色。**肥牛炒乌冬**呢个肥牛乌冬都几特别,乌冬面煮得刚好,口感滑顺,而肥牛则系烧得香嫩,每一口都充满肉汁。汤底清淡而不失鲜味,配合小小青菜,整体味道非常均衡,系一个好滋味嘅主食。总结整体
**烧牛仔骨**
**烧菠萝**
**烧墨丸**
**烧鸡翼**
**肥牛炒乌冬**
总结
整体而言,「串烧王」嘅食物质素相当高,无论系串烧定系主食都做得相当出色。服务态度友善,环境亦好舒适,适合朋友聚餐或者家庭晚餐。如果你钟意串烧,一定要试下呢间店,肯定唔会失望!