2024-06-05
今日同朋友去咗铜锣湾希慎附近嘅亨利中心一间叫「明道」嘅日式餐厅食午市定食,餐厅嘅装修简约新净,一入到去俾人一种舒服嘅感觉,有吧枱位同普通座位。我哋嗌咗汁烧活鳗鱼饭同银鳕鱼西京烧配饭,每个定食套餐都会配有茶碗蒸、面豉汤同咖啡或海盐雪糕。茶碗蒸嘅蒸蛋嫩滑,入面有冬菇、鸡肉、白果等配料;活鳗鱼饭可以拣盐烧或汁烧,我哋拣咗汁烧而个酱汁唔会太甜,呢间嘅鳗鱼肉唔系超肥美𠮶只,而系烧得比较干身但咬落去有口感𠮶只烧鳗鱼,食落去感受到烧鳗鱼嘅炭香同鱼油香,而且鱼身唔多鱼骨,鳗鱼皮烧到好脆,珍珠饭捞埋烧汁同紫菜好夹;银鳕鱼西京烧有两块银鳕鱼配一碗白饭,鱼身煎到好香,鱼肉结实用筷子夹落去唔易散开,两块鱼肉完全冇鱼骨,配上西京烧嘅汁同沙律酱令到食落去甜甜地,旁边有一堆沙律菜,可以平衡番鱼油嘅油腻感;面豉汤浓郁得来唔会太咸;定食套餐可以选择饭后跟一杯咖啡或雪糕,咖啡充满豆香,口感顺滑,海盐雪糕咸咸地,可以中和成餐饭嘅油腻感,清一清口腔入面剩低嘅鱼油味。📍铜锣湾恩平道42号亨利中心7楼位置就脚:🍊🍊🍊🍊🍊餐厅环境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整体CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
📍铜锣湾恩平道42号亨利中心7楼
位置就脚:🍊🍊🍊🍊🍊