2022-07-26
Pici呢个名相信大家都听过,最近佢系铜锣湾耀华街开左新分店,今晚放工同屋企人去左食晚饭Tasting Menu ($290 per person)两个人去叫左个Tasting Menu,包括两个前菜、三个意粉同两个甜品,份量都几多,落左单之后就上餐包,店员会倒啲黑醋同橄榄油系碟仔度可以点包食🔶Starter🔶🐙Octopus Salad头盘拣左八爪鱼沙律🥗八爪鱼切片份量都几多,加埋青瓜、番茄仔同薯仔粒一齐食好开胃🍈Chef’s Selection Cold Cuts另一款头盘当然要拣我最爱既parma ham啦,大大片既parma ham配埋哈密瓜,建议用parma ham包住水牛芝士一齐食就最正🔶Pasta🔶🐄Pappardelle Beef Cheek慢煮牛面颊宽带面,即叫即整既宽带面好弹牙,加埋煮到好腍既牛面颊肉,上面洒上芝士碎,香浓之余唔会好漏👍🏻👍🏻👍🏻Fresh Made Pasta of the Day (King Crab Chitarra🦀)Chitarra呢个名来自于切割此面专用的吉他弦状器具,Pici将浓郁既番茄酱同Chitarra一齐煮,Chitarra系制作
🔶Starter🔶
🐙Octopus Salad
🍈Chef’s Selection Cold Cuts
🔶Pasta🔶
🐄Pappardelle Beef Cheek
Chitarra呢个名来自于切割此面专用的吉他弦状器具,Pici将浓郁既番茄酱同Chitarra一齐煮,Chitarra系制作过程已经加入墨汁,所以唔会食到个咀黑哂,配上帝王蟹脚同啖啖蟹肉,真系食到停唔到口😋😋😋
🦐Farfalle Prawns & Pesto
我地仲拣左大虾香草酱煲呔面,佢地既手工意粉真系煮得刚刚好,做到Al dente既状态,保持到弹牙既口感又唔会好淋,煲呔面加入大量既Pesto,每件煲呔面都挂上满满既香草酱,仲有开心果碎增添口感,虎虾预先拆左肉,都几大只,口感爽弹👍🏻👍🏻👍🏻
🔶Dessert🔶
Tiramisu
Pirata Group既Signature甜品非Tiramisu莫属,上面铺满可可粉,口感顺滑好香奶味,咖啡味唔算太浓,但好啱我口味
Panna Cotta
相比之下就会觉得Panna Cotta无咁好食,上面既Rasberry Jam酸酸甜甜,仲有粒粒口感,配埋意式奶冻一齐食就会觉得偏甜,如果奶味重啲就更好😍