2019-05-01 369 浏览
近排食得太多肉,想食番d健康嘅素食,上网揾下见到位于铜锣湾登龙街嘅”放下素”,价钱几抵所以去试试。因为有预约,所以唔洗等就有位。餐厅以自助餐形式提供素食,琳琅满目。服务员提醒每人只提供一份餐具,减少多余嘅浪费👍🏻个人推介爸爸煮蛋角,味道完全好有家嘅感觉,令人怀念。香菇粟米炒饭,饭粒粒分明亦唔油腻。咕噜面根,面筋吸收咗芡汁食落味道酸酸甜甜,非常开胃,配埋白饭一流。惊喜嘅系新派嘅墨西哥卷饼,饼皮软软的不会硬,配合新鲜嘅蔬菜配料,非常惹味,辣味出众。仲有素汉堡扒,用豆制成,味道黏韧,另外可以尽情发挥DIY创意去创造一个属于自己嘅汉堡包,非常好玩。沙律吧,有多款新鲜蔬果,还有自家焗制的新鲜果干,非常健康。另外仲有汤、糖水、甜品、多款冷热盘、天妇罗、薄饼、窝饼........提起素食,好多人会觉得味道又淡,菜色又dry,唔饱肚,但今次嚟呢到食过之后有所改观,呢到嘅菜式选择多,由午市几十至晚市百几蚊价钱就可以食尽多款嘅健康素菜,价钱亲民之余,款式又多,所以一定饱肚。餐厅概念以社会责任、简约食法减少浪费为主,另外佢地亦都聘请弱势社群令佢地有就业机会,所以大家嚟食饭记得多d关怀同耐性比佢地嘅员工,另外
因为有预约,所以唔洗等就有位。

餐厅以自助餐形式提供素食,琳琅满目。
服务员提醒每人只提供一份餐具,减少多余嘅浪费👍🏻

个人推介爸爸煮蛋角,味道完全好有家嘅感觉,令人怀念。
爸爸煮蛋角

香菇粟米炒饭,饭粒粒分明亦唔油腻。
香菇粟米炒饭

咕噜面根

墨西哥卷饼

素汉堡

沙律吧,有多款新鲜蔬果,还有自家焗制的新鲜果干,非常健康。
沙律吧
自制果干

另外仲有汤、糖水甜品、多款冷热盘、天妇罗、薄饼、窝饼........
薄饼

餐厅概念以社会责任、简约食法减少浪费为主,另外佢地亦都聘请弱势社群令佢地有就业机会,所以大家嚟食饭记得多d关怀同耐性比佢地嘅员工,另外佢地嘅厨师曾经为法师主理素菜多年,所以味道及用料上与外面嘅素食自助餐厅有所不同,品质亦有保证。
爸爸煮蛋角
香菇粟米炒饭