2023-04-10
约朋友食饭都系拣啲地方就脚嘅地方 呢日同友人拣咗嚟一出铜锣湾站 上一层扶手电梯就到嘅一人火锅店☺️主餐我地嗌咗两款牛肉嘅套餐 美国特级翼板肉 同埋安格斯牛小排 两款牛肉质素都好好👍🏻 翼板肉肥瘦分明 非常嫩滑 牛小排牛味浓郁🐮 仲要一个套餐有两碟肉 份量都几多㗎🤩 仲要每个餐都附上一个蔬菜篮🧺 餐牌冇写有呢个蔬菜篮 蔬菜篮入面有花枝丸 猪肉丸 豆腐 芋头 番茄 生菜 冬菇 蟹柳同埋蚬 仲有我最钟意嘅响铃添呀☺️面类呢个除咗有白饭之外 仲可以拣新竹米粉同埋宽粉 我哋就试咗新竹米粉同埋宽粉 新竹米粉系原包咁上 份量好多 而且好索汁🍲 宽粉都几烟韧锅底爆炒樱花虾鲜锅 呢个锅非常特别 因为店员会首先喺你面前帮你爆炒蚬同埋樱花虾🙀 真系香味十足 爆炒完之后再加汤就可以开始火锅啦😛 呢个锅有浸海鲜嘅香味 夜市养生排骨锅 入面有一件好大件嘅排骨 排骨嘅肉都好入味 我就比较钟意呢个锅 因为汤底味道都好浓郁 入面仲有杞子 娃娃菜等嘅配料😙在地小食怀念盐酥鸡🐥 份量充足 入面仲好多肉汁呀 夜市炸鱿鱼🦑 我就钟意食呢个炸鱿鱼多啲 因为鱿鱼须好有口感👍🏻额外追加招牌麻油炸蛋 呢个比较特别 落单嘅时候已经有个说明
主餐
面类
锅底
在地小食
额外追加
招牌麻油炸蛋 呢个比较特别 落单嘅时候已经有个说明系放入锅里面渌20秒 果然20秒后入面仲系半流心😚 食台式嘅火锅当然唔少得麻辣鸭血啦 一份都好多件㗎😝
饮品
加$14就可以有台式饮品饮啦🧋 呢个价钱有咁大杯饮品真系唔错 苹果醋QQ冰红茶 酸酸甜甜非常开胃 黑糖虎纹鲜奶 除咗黑糖虎纹之外 仲有软腍腍嘅珍珠😍 有咬口得来唔会太硬
甜品
估唔到仲有饭后甜品 系雪条嚟嘅 冇三只味可以选择 咖啡 云呢拿 杏仁 我哋就拣咗云呢拿同杏仁🍦两款雪条都有朱古力脆皮㗎
自助吧
除咗有套餐嘅食物之外 呢度仲有个自助吧可以出去夹嘢食 食物主要都系蔬菜类🥗 啱晒可以均衡饮食
系呢个后疫情时代 我都系觉得注重吓卫生好啲🫡 所以嚟呢间一人火锅就啱晒我喇😙