同friend行街最钟意拣铜锣湾,贪佢够方便食肆又多。Sogo 附近人头涌涌,所以转咗去东角道揾食。无意中见到间外型非常新潮型仔嘅日式烧肉店,朋友仔即刻拍板决定系佢啦🤣店内干净整齐,装修用咗霓虹灯同漫画做点缀,真系几有日本热血嘅感觉。店中间放咗张长枱主打一人烧肉,而四周都有唔少嘅四人枱,真系自己放工食又得、约埋三五知己食都得😌一坐低,就俾佢嘅味架吸引咗,因为竟然有过十种调味料任君选择,仲要同一牌子都可以有三只口味拣,真系好有诚意🤩讲返正题,食烧肉当然要食靓啲,我哋决定叫一个套餐再追加大量肉类🥰澳洲安格斯肉眼套餐 200g ($247): 非常满意之选,特别系加咗$70升级左个套餐,所以有一碟满满嘅安格斯牛😍。安格斯牛雪花均匀而且唔油腻,而且牛肉味好重 (出面嘅牛有时食唔到牛肉味),超值之选。海鲜三皇天 50g ($98) (甲罗烧🦀、大虎虾🦐、扇贝☄️): 成个海鲜组合好丰富,亦特别俾佢个甲罗烧吸引咗。甲罗烧即系味噌酿蟹盖,系日本传统嘅烧烤美食,香港本土比较少见,满满嘅蟹膏香味入口甘香👍🏻。大虎虾同扇贝都系鲜味十足,而且亦都好大只,呢个组合简直冇得顶。美国牛板腱 50g ($38): 个
同friend行街最钟意拣铜锣湾,贪佢够方便食肆又多。

美国牛板腱 50g ($38): 个人当晚嘅首选。牛板腱肉质有韧性而且牛肉味最出,油脂更能带出肉质嘅甘香,辨别度最高,实为一流之选。

美国牛胸腹 50g ($19): 以套餐配搭所以可以半价享用。亦系相当出色嘅肉类,牛胸腹肉质嫩滑有弹性,口感细腻实在一试难忘。

南美洲牛舌 50g ($38): 烧烤又怎能忘记牛舌?烧过嘅牛舌外脆内软,但咬落完全唔会渣或者过韧,推荐。

西班牙豚五花 50g ($38): 虽然牛肉系我嘅真爱,但应该会无人烧肉嘅时候会忘记五花豚肉😍 油脂均匀而且味道一流,个人觉得比韩烧店更加出色。

亚洲猪颈肉 50g ($38): 性价比超高。猪颈肉大大件而且非常弹牙,难怪友人指定要嗌猪颈肉啦。

饮品方面就叫咗Asahi 啤酒 ($29)、Graph Soda ($15)同粒粒粟米汤 ($15)。啤酒而家都做紧特价,下次再嚟一定啤啤佢😚

平心而论,今日享受嘅肉质素系非常高🌟。烧到香喷喷之后,肉质鲜嫩而且肉汁满溢,每一口都充满着肉类嘅甘香,配上白饭或者生菜都非常match。坊间某些烧肉店肉类系烧烤过后会”干噌噌”,或者会腌制味盖过肉类嘅鲜味,但呢间店就保留到肉质嘅鲜味以及嫩滑度,实在为一次味觉嘅盛宴💗

俾个小贴士大家,靓嘅肉系唔需要太多酱汁,反而配简单嘅柚子盐就已经回味无穷。😋😋😋

而餐厅嘅水系采用咗日本嘅还原水机,听到老板讲佢嘅食材都会用还原水处理,枱面嘅标签亦都特别介绍大家享用,大家记住饮埋杯水先走啊😆