2024-09-14
今日嚟食铁板烧lunch 😋 由于本人唔食牛肉 朋友怕我无嘢啱食 提议食龙虾𠮶个餐🦞🥗 季节野菜沙律个沙律有平日常见嘅沙律菜、蕃茄、粟米、青瓜 有柚子醋调味🐚 北海道帆立贝配海苔酱坐bar枱睇到未烧之前嘅龙虾同帆立贝 望落去都几新鲜同大只 烧完嘅帆立贝放喺个贝壳型嘅碟上面好靓 面头绿色嘅系海苔酱 本来食之前仲担心会唔会草青味好劲 但完全系多虑嘅 个海苔酱系用嚟提升帆立贝嘅鲜味 😋 🦞 活龙虾配海胆酱龙虾嘅肉好肥美 拆咗出嚟啖啖肉充满牛油香味 肉质都爽口弹牙 不过就唔系好觉有海胆酱嘅味🤔 🐖 匈牙利髦毛猪 + 香煎野菜猪肉同野菜一齐上碟 猪肉比想像中好味 食落几juicy 我估野菜野菜系用嚟平衡返食完肉嘅腻感👻🍚 樱花虾海鲜炒饭呢个炒饭主要有蛋、蟹柳、葱 材料睇落简单 不过食落个炒饭炒得干身 饭粒分明 仲要撒上大量樱花虾喺面 香气十足 👍 🍨 甜品我拣咗绿茶雪糕 本身系抹茶控嘅我expect系重茶味嘅雪糕 不过餐厅嘅绿茶雪糕茶味就比较淡 可能系为咗清一清食完铁板烧嘅口腔?🧐 Lunch食到咁多样食物好满足😌 食完就要返做嘢了 🏃♀️
🥗 季节野菜沙律
个沙律有平日常见嘅沙律菜、蕃茄、粟米、青瓜 有柚子醋调味
🐚 北海道帆立贝配海苔酱
🦞 活龙虾配海胆酱