2024-09-24 170 浏览
Ciclo 🍸銅鑼灣有唔少好食嘅餐廳,今日放工到sogo附近樓上既Ciclo Lounge 鬆一鬆,環境乾淨,昏暗嘅環境配上燭光,係一個好好放鬆傾偈嘅地方,值得一齊餐廳嘅服務亦都非常友善,有賓至如歸嘅感覺。🍽️ 吞拿魚醬他他 (Tuna Tartare) 🐟呢道兩味 tata (吞拿魚 + 牛油果醬) 層次感十足,好特別咁配咗炸紫菜同埋炸米紙,口感輕薄得黎又鬆脆,添咗咀嚼嘅樂趣,冠益華辣醬既吞拿魚味道+牛油果醬同清新嘅口感相得益彰,前菜清爽又開胃👍🍽️ 帕馬火腿配Burrata芝士, 時令水果 (24 mth Parma Ham) 🧀24個月嘅薄切帕馬嘅濃郁香搭配絲滑Burrata芝士,口感豐富👍 加上時令水果 (青提, 哈密瓜) 嘅甜味同火腿嘅鹹香完美平衡,視覺上嘅色彩鮮明好適合搭配一杯特飲,絕對係亮點。🍽️ 烤黃雞卷配Mimolette呢道黃雞卷呈現得十分精緻,鋪面Mimolette芝士嘅輕盈口感令整道菜品顯得更加高雅。雞肉慢煮鮮嫩多汁,配上濃郁烤松茸,自家製蔥油自家炸麵包糠嘅點綴,增添咗香氣同風味,鬆脆感遠超一般現食麵包糠👍 簡單嘅雞卷體驗到廚師嘅用心 fusion嘅創意💯🍽️ 龍蝦濃湯
Ciclo 🍸

🍽️ 吞拿魚醬他他 (Tuna Tartare) 🐟

🍽️ 烤黃雞卷配Mimolette

🍽️ 龍蝦濃湯貝殼粉配炙燒左口魚, 龍蝦他他🦞

呢道菜品主旋律係濃郁龍蝦汁貝殼意粉搭上清爽車厘茄同香辣意大利臘腸,每一啖都好濃郁口感亦層次分明,令人一試難忘,同鋪面日式炙燒左口魚嘅鮮嫩互相輝映,搭配清新嘅龍蝦他他,係今晚最鍾意嘅一道菜😋

特飲方面點了 (1).泰式椰子奶茶·海鹽調味及 (2). 桂花·百香果汁mocktail,兩杯各具特色:

🍺泰式椰子奶茶的設計令人驚喜,椰子奶的香甜與濃郁的奶茶相結合,口感絲滑令人陶醉。海鹽的調味恰到好處為飲品增添了一絲鹹香,完美地平衡了甜味,視覺上流出嘅感覺充滿驚喜提升了層次感😀

🍹桂花·百香果汁的清新口感令人耳目一新,桂花的芬芳與百香果的酸甜形成對比,感受到夏日的清爽。呢杯mocktail色彩誘人,仿佛置身於陽光下的花園中,讓人心情愉悅😊

總括呢餐各具特色,好平均地每一道都keep到水準,從新鮮海味到經典意大利風情,再到創意現代料理,每一道都展現咗廚師嘅用心與創意,亦為味蕾帶來非凡嘅享受