2022-09-08
宜家开左咁多Omakase,都要有人介绍食过有保证有口碑先敢试试😌今次来铜锣湾「舍Homakase」都系朋友介绍,特别话佢哋啲日本货系超级新鲜🤤师傅好有经验👨🏻🍳食lunch通常都抵啲,咁我就趁放假一早book定😛拣左寿司定食,有十贯寿司、沙律、茶碗蒸、甜品。餐厅环境简约无造作浮夸的装饰,但系俾人有好舒适的感觉。师傅亦都好好倾😛有咩唔明或者好奇想知嘅嘢问佢都有问必答,讲得好详细☝🏻🔸寿司定食10贯$450沙律个酱汁都几特别,面头有炸蒜,另外落左黑醋、蜜糖,又惹味又开胃。柚子汁瑶柱茶碗蒸 蒸蛋好滑,加入左木耳、银杏、小贝柱、烧年糕、柚子皮,十分丰富。🍣十贯寿司🍣有左口鱼寿司、活赤贝、带子、手钓池鱼、深海池鱼、右口鱼裙边、甜虾四重奏、拖罗、北海道厚岸市马粪海胆、拖罗薄脆片🍣食材新鲜就固之然啦,师傅对唔同的刺身用唔同的食材或酱汁配搭都好重要🤔唔件件讲喇,呢间真心要去食!重点讲几件,例如活赤贝加左青柠汁,够爽口又清新;烧过的带子加上山葵渍,拎上手仲热,十分鲜甜;深海池鱼肉质鲜嫩肥美加上三星渍,味道大大提升👍🏻❗️重中之重❗️「舍Homakase」的Signature:🍣甜虾四重奏🦐💯⭐️系餐厅的Si
🔸寿司定食10贯$450
🍣甜虾四重奏🦐💯⭐️
系餐厅的Signature💯底系原只开边甜虾,接住系虾肉、烧虾头膏、最面系炒干樱花虾的粉末。虾肉胶质爆棚相当黏口,虾头膏浓郁的味道充满口腔🥺好有层次感,好好食🥰
🍣拖罗薄脆片💯⭐️
系餐厅Signature 之中的Signature😍师傅先烧舌拿鱼的皮下脂肪,望住鱼油一滴一滴咁逼晒出黎,连同大葱、芝麻、渍萝卜、舌拿鱼蓉、舌拿鱼碎放左脆口的鳕鱼片上食,口感味道都好丰富🥰好想再食呀🥹🥹
呢两件真心难忘,最后饮埋汤,食左紫薯雪糕,超级满足🥰
📍#舍 (#铜锣湾美食)
铜锣湾边宁顿街13-15号Biz Aura 3楼