101手工涮涮锅 🍷天气凉返少少又想打边炉了🥹 好难得系铜锣湾呢啲旺区揾到间冇时限嘅任食边炉,咁就唔洗一坐低就赶头赶命咁倒晒啲食物落窝😎任食美国安格斯Prime Grade牛颈脊套餐 ✔️前菜|/ 手工蒜泥口水手撕鸡 微辣/ 秘制麻辣木耳/两款都系开胃之选,最适合等齐人开炉时过下口瘾先😛主菜|/ 冬瓜卜卜蚬海鲜锅/接近有20款唔同组合嘅汤底,店员推荐最多人拣嘅卜卜蚬汤底,都好合理嘅,始终一样价钱但系有埋海鲜!🤩放满好多红枣同松虫花,感觉非常养生🫀一开始仲谂紧点解啲卜卜蚬可以放得咁整齐🧐 之后烚下烚下先知原来锅嘅中央放左冬瓜盅,因为卜卜蚬份量太多,几乎覆盖左成个冬瓜🙈肉类|/ 手切美国安格斯Prime Grade 牛颈脊/采用双飞切法,每块都系完整冇断裂嘅,厚度又适中,色泽红润,牛味同口感都好好😬101特选手工火锅拼盘|/ 墨鱼汁乌结糖/ 太极冬菇/ 黑松露蟹子海鲜军舰/ 三重芝士鲜制虾丸/4款食材都系以虾滑同墨鱼滑为主打🦐🦑 仲以为点解会放粒糖落去打边炉,点知原来系长方形嘅墨鱼滑◼️ 中间仲食到墨鱼粒,口感丰富;大大粒嘅冬菇,同时酿左黑白墨鱼滑☯️;而咸香嘅芝心虾丸都好出色🧀手工即炸嘅|/响
101手工涮涮锅 🍷

1998 浏览

1927 浏览

任食美国安格斯Prime Grade牛颈脊套餐 ✔️

前菜|
/ 手工蒜泥口水手撕鸡 微辣/ 秘制麻辣木耳/

手工蒜泥口水手撕鸡 微辣秘制麻辣木耳

两款都系开胃之选,最适合等齐人开炉时过下口瘾先😛

主菜|

墨鱼汁乌结糖 太极冬菇

手工即炸嘅|
/响铃卷/ 海苔咸蛋黄鱼皮/

手工即炸响铃卷海苔咸蛋黄鱼皮

即叫即炸,非常香脆☄️ 店员上菜时仲好贴心咁帮我地将大大条嘅响铃一分为二🔪

而用电话自己落单嘅几十款配料系任食嘅,部分食材仲要系台湾直送🛩

台中福茂贡丸

台中福茂贡丸大粒过乒乓波🏓 不过配料嘅份量几搞笑😂 两个人写1️⃣份,但唔知点解每款都系上3件😵‍💫 如果可以按人数上就可以悭返啲quota试多几款了~

/盆栽珍珠奶茶/🧋
盆栽珍珠奶茶

/柑桔柠檬水果冰茶/ 🍋
柑桔柠檬水果冰茶

去食任食火锅都预咗饮品系无限追加,但系呢度并冇提供普通嘅罐装或者纸包饮品,而系平时系街买一杯都要几十蚊嘅台式手摇饮品同埋红白酒!

呢个价钱唔限时望维港夜景任食任饮,食物同饮品都好高质有心思,真系好抵😎 (有少少担心佢会做唔住😂) 不过眼阔肚窄食左2 round已经饱晒,细食嘅可能会觉得唔够抵🤔 见餐厅个lunch set都系$60左右,下次可能再试😆
手工蒜泥口水手撕鸡 微辣秘制麻辣木耳
冬瓜卜卜蚬海鲜锅