2023-07-08
铜锣湾揾到一间楼上日本居酒屋【心之食堂】🍶 店外已经充满日式风格装修 ⛩️里面环境阔落有卡坐,用QR Code自助落单又够方便🥗 油甘鱼蓉柚子沙律油甘鱼蓉一入口,独特嘅鱼味随即充满口腔,配合柚子汁令沙律更觉清新,一口接一口🍲 胡椒猪骨汤煮蚬有别于一般用清酒煮蚬,用猪骨汤清甜带出蚬味鲜甜,仲有好香既胡椒味。可以饮埋个汤好鲜甜 🐟 盐烧三文鱼头好喜欢烧三文鱼头果份油脂香,鱼头肉比鱼身肉又滑又嫩🍚 原条鳗鱼石锅饭鳗鱼原条上真系好霸气,鱼肉油脂浓厚,鳗鱼汁慢慢渗落下面嘅饭,每一口都好满足。如果钟意食饭焦嘅人,建议稍放一阵,等锅热烫出饭焦更香脆🍸 海胆蟹子杯用长脚鸡尾酒杯盛载已经好吸晴,一羹海胆+蟹子+饭,海胆够新鲜口感,份量够一个人食刚刚好🍆 蒜香烤焗茄子蒜蓉舖满原只茄子烤,蒜香好远就闻到香喷喷,烤过嘅茄子吾会干,食落口仲好滑有好多汁🍱 脆脆吞拿鱼腩卷卷物包住天妇罗青瓜,上面放左吞拿鱼腩同蟹子,食落去有天妇罗脆口感,青瓜嘅清爽同吞拿鱼肉油脂,口感丰富味道又好🌈 彩虹卷内里有炸虾,肉质弹牙饭卷四面都洒上唔同食材🍣 剑鱼腩好新鲜既剑鱼腩食落好有质感,好鲜甜食材方面好新鲜而且价钱又唔贵,我同朋友一边倾
里面环境阔落有卡坐,用QR Code自助落单又够方便
🥗 油甘鱼蓉柚子沙律
🍲 胡椒猪骨汤煮蚬
🐟 盐烧三文鱼头
好喜欢烧三文鱼头果份油脂香,鱼头肉比鱼身肉又滑又嫩
🍚 原条鳗鱼石锅饭
🍸 海胆蟹子杯
🍆 蒜香烤焗茄子
🍱 脆脆吞拿鱼腩卷
🌈 彩虹卷
内里有炸虾,肉质弹牙饭卷四面都洒上唔同食材
🍣 剑鱼腩
好新鲜既剑鱼腩食落好有质感,好鲜甜
食材方面好新鲜而且价钱又唔贵,我同朋友一边倾一边慢慢食…不知不觉就食咗好多 😁