2021-06-06
铜锣湾有好多楼上餐厅,如果唔识路都好难揾到,不过如果识路嘅话就有如 hidden gem。今日去嘅系一间环境气氛都好好嘅扒房 ,又有无限任添嘅薯条 ,非常值得推介。我同朋友去到每人叫咗一个套餐,有汤、沙律、包同主食。当晚餐汤系忌廉汤,creamy 得嚟唔会太过heavy。沙律有溏心蛋同面包碎,食落口感丰富,配合埋芝士粉同少少千岛酱,作为前菜非常适合。然后嚟嘅系餐前面包,虽然睇落普通,但系特别之处就系餐厅个肉桂酱,其实我平时好少食肉桂 ,不过呢个肉桂酱清清甜甜之余有淡淡的肉桂味,配面包食一流。然后嚟嘅系意大利黑松露忌廉意粉,浓厚嘅黑松露配合毫不吝啬嘅芝士粉,一放低已经闻到阵阵香味,令人食指大动。Steakhouse 重点当然系牛扒啦,我哋当晚叫咗一个10安士嘅纽西兰肉眼扒,牛扒煎到啱啱好,外面有少少炭嘅焦香味,入面就仍然都系粉红色 ,食落仍然嫩口。薯条偏幼身,所以炸得非常香口,食完再encore左一筒。
当晚餐汤系忌廉汤,creamy 得嚟唔会太过heavy。
薯条偏幼身,所以炸得非常香口,食完再encore左一筒。