2023-07-30
行开铜锣湾,唔想成日食米线,见到呢间喺渣甸街叫拾味正宗刀削面馆嘅餐厅,就试吓佢,刀削面同埋𩠌系分开上嘅,所以只要拣𩠌就得喇🤤🍜 刀削面 面馆将面团揉成一定嘅厚度后,人手用刀切成宽约1-2厘米、厚度不均匀嘅面条,因为切割嘅时系人手操作,所以面条嘅形状会有所不同,呈现出锥形或扁平形等不规则形状,刀削面嘅口感有嚼劲,且面条宽厚不一,令面条更易于吸附汤汁🇻🇳越式春卷 一共有五件,份量都几多,而且新鲜炸起热辣辣,配埋甜酸酱食十分惹味,怕热气嘅就可以浸唔落汤度,索哂啲汤汁,都几正🦐上海云吞 云吞有三粒,加$10就有,粒粒都大大粒好料,爽口弹牙,入边嘅猪肉亦都好新鲜,一啲都唔会散开晒🐂蒜泥牛展 我觉得呢个系必食嘅,牛展好淋好重牛肉香味,蒜泥唔会搅到烂晒,用刀切成一粒粒,好有口感,钟意食辣嘅朋友可以选择麻辣,一啖麻辣蒜香重牛肉味嘅牛展,一啖刀削面,简直系美食🐖麻辣猪扒 因为系选择B区嘅刀削面,所以加$10又可以试买麻辣猪扒,猪扒一啲都唔会觉得靭,肉质淋得黎又唔系有落松肉粉𠮶只,而且份量都几多,大大块,完全能够满足肉食兽嘅食欲📍铜锣湾渣甸街44号地舖
📍铜锣湾渣甸街44号地舖