2023-07-13 119 浏览
大壹烧鹅呢几年好多美食陆续进驻铜锣湾登龙街,其中代表香港本土美食文化嘅,应该要数到呢间『大壹烧鹅』。呢晚行完街,老公话想食烧味,我二话不说就带佢泥呢度。系门口攞左位,等左阵就可以入座。坐低之后,当然即刻睇下餐牌先啦。我地就叫左『肥叉濑粉』,『烧鹅烧腩仔饭』。先讲个『叉濑』。肥叉烧肥瘦适中,咬落去一啲都唔干唔柴,配埋蜜汁一啖放入口,再加埋一啖濑粉,简直系美味无穷。连阿女都赞不绝口。烧鹅同烧腩仔都毫不逊色,两款烧味都做到皮脆肉嫩,原完发挥到港式烧味既精髓。总的来说,都好满意呢间烧味既水准,绝对系水准以上,有机会一定会再番泥食过。烧味舖好多时都系坐得比较狭窄,但系大壹烧鹅嘅位置,坐得比较宽敞,而且有不少座位。所以就算要带埋小朋友去食,都系一个唔错嘅选择。不过平日嘅夜晚都满座,建议可以早少少去食😍😍😍😍
大壹烧鹅

坐低之后,当然即刻睇下餐牌先啦。
我地就叫左『肥叉濑粉』,『烧鹅烧腩仔饭』。