2018-02-22
铜锣湾登龙街不嬲都出名多野食,当中永光中心就系表表者啦!今次就去左17楼嘅JK Kitchen去食越南野!黎到餐厅出面仲以为去错左其他食西餐嘅地方添,入到去见到墙上有不同的纸贴公仔戴著signiture嘅越南帽先安心啲。餐厅地方不是很大,平静的星期三午饭时候,店面眼见只有两个店员,看得出应该是小本自家经营的。只系坐低左大约五分钟,店外就已经有条小人龙了,所以大家如果要午饭时间黎嘅话,打电话去餐厅就最保险了!JK炸并(春卷2件,鸡亦2件,蔗虾2件,炸薯仔丝虾2件,香茅煎鱼饼2件)($115),样样都食到啲,最啱我呢啲选择困难症的人。全部都系即叫即炸的,当中最欣赏的就系蔗虾,出面有啲餐厅有时会贪快是但炸完就算,又或者炸得太过,以佢地炸得啱啱好,唔会过干。味道亦都好强,点埋啲甜辣酱就perfect!香茅猪扒捞檬($68),猪腌得好够味,又唔会好硬。啲汁系一碗咁另上嘅,本来觉得一定唔够啦,仲谂住叫佢俾多一碗我,友人叫我即管试下先。原来真系啱啱好足够,哈哈!连埋啲生菜一起食,确实好refreshing!朋友就叫左菠萝猪颈肉炒饭($78),一上菜我已经俾佢啲色吸引住!泰式定系越式嘅菠萝炒饭都好,永
朋友就叫左菠萝猪颈肉炒饭($78),一上菜我已经俾佢啲色吸引住!泰式定系越式嘅菠萝炒饭都好,永远都系会食哂啲猪肉松先嘅。唔例外,今次的饭每一啖都有配料,绝对唔会偷工减料!猪颈肉外皮都烧得好脆。
饭类同面类都有一杯餐饮送的,我哋两个都选择左热生姜蜜。本身都谂著系啲蜜酱冲出黎,唔会有咩惊喜啦,点知啲姜真系见到一片片嘅,可能系因为杯比较细小嘅关系,水小酱多,自己又唔系太爱甜,建议唔太喜欢甜野朋友可以要求要多杯水冲淡下就可以了!