2022-10-28
最近又减肥,终于又来到呢个星期减肥计划嘅cheat day! 我唔理!我一定要食好嘢😋本住呢个要食好嘢嘅心💛我就谂返起上次去铜锣湾睇到马场景𠮶间睿私房菜 @chillprivatecuisine ,又想去𠮶度边睇铜锣湾夜景边食好嘢,于是就约朋友去𠮶度食餐好嘅😋弥补我呢两个星期减肥嘅辛苦(其实一啲都唔辛苦,自己喺度扮惨😝)我哋点咗佢一个晚市套餐,个名叫「爱的永恒盛宴」($688/一位)个名好有母亲节feel💕🤣下次要再同阿妈嚟食得,不过见到佢个餐啲嘢食好啱我食,有海鲜又有豆腐咁,我唔理啦,好肚饿,通通同我上晒佢!🧆黎呢度必点嘅系佢嘅冰镇黑豚肉咕噜肉,虽然佢嘅套餐冇包,但系我都要另外叫一碟,因为真系好好食😋首先佢嘅卖相已经好吸睛,用冰镇咕噜肉仲要有啲干冰冒烟,打卡一流,佢嘅咕噜肉粒粒都炸到外脆内嫩,同埋佢嘅脆身系放咗好耐都仲好脆𠮶只,劲👍 中间嘅黑豚肉肥瘦均匀,咬落去好Juicy,好睇又好食嘅一道𩠌,不过食多几旧都会有啲漏,所以可以食返啲伴住的提子菠萝解腻,又再食过🤣🦪头盘系酒香花螺同埋霸王相思甲,个花螺酒味同咸味都几浓,个花甲就味道相对淡啲,靠上面啲榄菜吊返出个味🧆玉掌拼南非八头鲍鱼,鸭
🧆玉掌拼南非八头鲍鱼,鸭掌同埋鲍鱼都炆得非常之入味而且好腍,每一啖都食得出厨师花嘅功夫,非常享受😌
🥗香芒锅巴斑球,锅巴超香脆,唔油腻,斑球鲜嫩上面系沙律酱,好开胃,同埋另外有一碟杂菇炒蜜糖豆,食啲菜清下再食下一道。
🧆虾子琵琶豆腐,佢首先将啲虾子同埋肉打成琵琶豆腐,再淋一啲虾子汁落去,有虾子味嘅咸鲜同豆腐嘅嫩滑,我钟意呢一道啊!
🦪清酒蒸元贝皇,只元贝冇我想像嘅咁大只,不过食落都几鲜甜,饮埋啖清酒同元贝嘅精华先至系重点🍶
🍛鲜蟹肉蟹壳焗饭,蟹壳细细,中间装满炒饭,再铺满啲芝士去焗,几精致
🍮白芝麻布甸,呢个我好钟意㖞!出面食嘅甜品好多都系用黑芝麻整嘅,难得佢呢度系用白芝麻,味道系浓郁得来唔算好甜,特别又好食,好有记忆点💛
食饱饱好满足😋食完呢餐正嘢作为奖励自己,我又燃起返减肥嘅斗志啦,我记番起我减肥嘅初衷就系为咗要食更多好嘢食,我之后会继续努力㗎喇,Ursh ursh!!💪💪💪