2019-04-03
今日打完波揾野食比我发现呢间位于铜锣湾嘅忠记,啱啱新开当然要试一试。入面环境同一般茶餐厅无异。餐厅有例汤送。第一道小食好快上菜,就系稻庭乌冬配北海道带子。带子外皮稍为煎香,内里依然晶莹剔透,处于鱼生嘅状态,非常鲜嫩。另外酱汁系芥末芝麻,有少少辣,更突出到庭乌冬嘅幼滑细腻嘅口感。芥末蒜泥牛脷非常软稔,配上蒜泥味道非常夹。一碟起码10块牛脷但价钱只系$46,我觉得非常抵食,下次嚟一定encore。另外一道小食系椒盐黄金豆腐,外层香脆内𥚃豆腐依然嫩滑,每一粒既size都差唔多,唔会一粒大一粒细,抵赞!以上三款都系小食,我哋当然食唔饱,所以叫咗沙窝云吞鸡,分量超大。汤底非常鲜甜唔油腻,可以当汤咁饮。云吞系人手制成,皮薄馅靓。至于鸡仍然嫩滑,肉质一啲都唔「鞋」,可谓色香味俱全。最后叫咗杯冻柠茶,非常大杯,茶底亦不错。估唔到喺铜锣湾商业大厦上面有一间几抵食嘅中餐厅。食物价钱系铜锣湾算合理,二人餐都系$308,四人餐就$688。下次多啲人打波之后可以一齐食呢间,试一试佢其他菜式!
餐厅有例汤送。
最后叫咗杯冻柠茶,非常大杯,茶底亦不错。