2024-12-28
今日我屋企人生日,所以我哋去咗邻近铜锣湾地铁站嘅维安商业大厦食以船做主题嘅蒸海鲜火锅一到门口已经有好大只船字迎接我哋入到去环境非常阔落,座位舒适仲有大鱼缸呢度有好多款海鲜餐可以选择,价钱有200至$500不等,视乎海鲜种类,而其中一个套餐更加有而家时令嘅大闸蟹我哋叫咗两个餐,分别系八府巡按同九品芝麻分别系$488一位同$258一位特意叫咗两个唔同价位嘅套餐睇吓有咩唔同前菜两个餐都一样有沙律八府巡按 小食: 炸饺子、芝麻鸡翼各一只 海鲜: 白蚬、虾、北寄贝、鲍鱼、元贝、扁蛏子、鲜鱼片、龙虾半只、蟹半只/蛏子王一只肉类: 安格斯牛肉或豚肉片或鸡腿肉(三选二)丸类系三宝丸-牛骨浓汁牛丸-姜汁皮蛋贡丸-招牌墨鱼丸蔬菜拼盘甜品(糯米糍)九品芝麻套餐炸物:章鱼烧(两粒)海鲜:白蚬、虾、鲜鱼片、大显、扁蛏子、鲍鱼肉类:美国肥牛/豚肉/鸡腿肉 (三选二)丸类系三宝丸-牛骨浓汁牛丸-姜汁皮蛋贡丸-招牌墨鱼丸蔬菜拼盘甜品(糯米糍)每款海鲜都要以指定时间以蒸气去蒸,只要跟住枱面上面嘅指示调校时间,就可以蒸到熟度江江好嘅海鲜,非常容易控制而出边亦有酱料区,可以自己调校酱汁套餐可加$28配粥底或者配面底 (南瓜
一到门口已经有好大只船字迎接我哋
入到去环境非常阔落,座位舒适
仲有大鱼缸
我哋叫咗两个餐,分别系八府巡按同九品芝麻
分别系$488一位同$258一位
特意叫咗两个唔同价位嘅套餐睇吓有咩唔同
前菜两个餐都一样有沙律
八府巡按
小食: 炸饺子、芝麻鸡翼各一只
肉类: 安格斯牛肉或豚肉片或鸡腿肉(三选二)
丸类系三宝丸
-牛骨浓汁牛丸
-姜汁皮蛋贡丸
-招牌墨鱼丸
蔬菜拼盘
甜品(糯米糍)
九品芝麻套餐
炸物:章鱼烧(两粒)
海鲜:白蚬、虾、鲜鱼片、大显、扁蛏子、鲍鱼
肉类:美国肥牛/豚肉/鸡腿肉 (三选二)
丸类系三宝丸
-牛骨浓汁牛丸
-姜汁皮蛋贡丸
-招牌墨鱼丸
蔬菜拼盘
甜品(糯米糍)
而出边亦有酱料区,可以自己调校酱汁
套餐可加$28配粥底或者配面底
(南瓜芋头粥或蟹膏蟹肉粥)
我哋拣咗南瓜芋头粥
海鲜全部都好新鲜
龙虾有膏加好弹牙
鲍鱼又大只又爽口
贝类鲜甜无沙
总括嚟讲屋企人相当满意呢一餐海鲜餐,够晒饱肚之余食材亦非常新鲜,会再有下次