📍铜锣湾超丰盛全蟹宴‼️ · 啖啖都系蟹肉🦀 -- 蟹膳🦀·今日小编想同大家介绍一间利园商场一间专门食蟹嘅餐厅🦀餐厅位于商场角落位,装修较暗,非常有格调🤩甫入门口就有超大个蟹缸养蟹👍食蟹嘅时候又有专用嘅工具,又方便又干净!🤩---------------------------今次同朋友就试左「花见 Hanami」套餐,由前菜至甜品总共有11道菜,菜式用上松叶蟹、鳕场蟹同毛蟹,绝对真材实料,啱晒中意食蟹嘅朋友仔!🤩-----------------------------花见 $1720/per head 四位起⭐️前菜前菜系蟹肉沙律,淋上柚子豉油,酸酸甜甜非常开胃,为整餐打开序幕~😋•⭐️松叶蟹脚刺身第一次食蟹肉刺身,会有少许黏口,但食到蟹肉好原始嘅味道,非常鲜甜!🤤·⭐️蒸松叶蟹及蟹膏蒸松叶蟹嘅蟹盖加咗蛋白一齐蒸,令味道唔会太腥,同时又可以食到嫩滑嘅蛋白!加埋鲜味十足嘅蟹膏真系好正!🤤🤤·⭐️烧鳕场蟹蟹脚烧蟹脚好香口~蟹肉味非常突出较浓味,仲非常厚肉!🤩🤩·⭐️松叶蟹蟹钳及鳕场蟹蟹脚天妇罗平时小编好少食炸嘢,但对住天妇罗蟹脚真系无法抗拒!!🤤外皮炸得好香,咬落够香脆,而且仲完全唔会觉得油腻,啖
📍铜锣湾超丰盛全蟹宴‼️ · 啖啖都系蟹肉🦀 -- 蟹膳🦀
---------------------------
花见 $1720/per head 四位起

⭐️前菜

⭐️松叶蟹脚刺身

⭐️蒸松叶蟹及蟹膏

⭐️烧鳕场蟹蟹脚

烧蟹脚好香口~蟹肉味非常突出较浓味,仲非常厚肉!🤩🤩
⭐️松叶蟹蟹钳及鳕场蟹蟹脚天妇罗

平时小编好少食炸嘢,但对住天妇罗蟹脚真系无法抗拒!!🤤外皮炸得好香,咬落够香脆,而且仲完全唔会觉得油腻,啖啖肉,值得一赞❤️

不过最最最mvp嘅就系咸蛋黄天妇罗,咸香非常浓郁🤤
⭐️冻毛蟹(800-900g)

冻毛蟹味道较清淡,可以用以中和一下上几道浓味同油炸嘅菜式🙈小编觉得呢个冻毛蟹唔需要加额外嘅调味都已经好正,味道十分鲜甜而且肉质一丝丝好细嫩🤤
⭐️杂菜盘火锅
⭐️蟹肉饺子

呢个四人份嘅杂菜盘火锅份量真系好多🤣由于前面食咗咁多蟹都有少少饱,同埋仲要留肚食后面嘅蟹粥,所以就叫店员将份量减半,咁就唔洗浪费啦🤤

杂菜锅有粉丝、豆腐、娃娃菜等等,清淡唔腻👍

蟹肉饺子皮薄馅靓~蟹肉应该额外调过味,咸香较突出🙈
⭐️杂烩粥
⭐️鳕场蟹·松叶蟹蟹肉火锅

店员会首先烹煮蟹肉,然后再问我哋加唔加埋落粥住~小编建议可以加埋一齐煮,咁蟹肉嘅鲜甜味就可以渗埋落啲粥到!😋另外佢哋嘅粥都煮得颇出色,口感好绵!🤤

甜品

甜品可以拣柚子雪葩同芝麻雪糕🤤小编两款都有试,柚子雪葩味道清新,酸酸甜甜,解腻一流~但小编私心中意黑芝麻雪糕多啲‼️味道非常浓郁,啖啖芝麻香🤤为整餐划上完美句号!
-----------------------------
整体嚟讲系好高水准嘅一餐🤩食物质素同味道更加系无得弹!😋再加上服务好周到,店员态度友善,有机会一定会再去食🤩
卖相:7/10
味道:8/10