2023-01-13
之前睇过呢间餐厅既食评觉得好吸引已经即刻bookmark低😍,最近想食西班牙菜就一于约朋友试下😋。餐厅位于怡和街22号,大厦好似有两边入口,我经渣甸街唇茶附近个入口上去,唔会好难揾。🔅味噌蟹膏西班牙饭 ($228)朋友钟意食蟹所以叫左呢款daily special既crab york。蟹盖装住满满既蟹膏,下面既饭吸晒蟹味超浓郁😍 🤤。两个蟹盖同朋友一人一个,份量啱啱好。🔅传统西班牙烤乳猪(细) ($238)乳猪脾外层烤得香脆,肥瘦匀称,肉质嫩滑,完全唔鞋口👍🏻。就咁食都唔会好斋,不过配埋慢煮苹果蓉/些利酒烤猪汁就开胃啲,酸酸甜甜。虽然叫左细份,但已经够2个人食😍。🔅辣味蕃茄酱拌马铃薯 ($68)炸薯粒火喉啱啱好,外脆内软,唔会好㶶。捞埋酱几惹味,少少辣,食落无咁单调,有返阵西班牙风味🤣。🔅自家制西班牙油条 ($88)食西班牙菜点可以唔食churros 😎。刚炸起热辣辣,好香肉桂味,唔会好甜,加埋雪糕无得弹!🔅传统西班牙焦糖布丁 ($88)布丁超嫩滑🥺,每一啖都有浓浓既蛋香同焦糖味,唔算好甜。西班牙既布丁口感比平时既绵密好多,大约比布丁烧再厚实少少。虽然系第一次食,但已经爱上呢个西班牙布
🔅辣味蕃茄酱拌马铃薯 ($68)
布丁超嫩滑🥺,每一啖都有浓浓既蛋香同焦糖味,唔算好甜。西班牙既布丁口感比平时既绵密好多,大约比布丁烧再厚实少少。虽然系第一次食,但已经爱上呢个西班牙布丁😍。
💬整体环境颇有格调,座位都唔算太逼,staff非常nice。最紧要系食物都非常高质😋💮,下次会想试埋paella同其他甜品😍。