2024-06-25
好耐冇食omakase,呢日我哋拣咗嚟铜锣湾。重房新店刚刚五月搬来呢度,门口好型,地点出名嘅丹麦面包店后面。🌟前菜北海道白粟米 + 自家制腌菠菜 + 北海道三文鱼子🌟北紫海胆用北海道当造嘅紫海胆,加埋三文鱼子,虾肉,鱼子酱,仲有日本食用银箔,矜贵得来又新鲜😋🌟九州象拔蚌清甜脆口又清爽,配自家腌制杨梅,清新味蕾。🌟𩽾𩾌鱼肝烧脆咗嘅鳕鱼片,放上慢煮𩽾𩾌鱼肝,里面有黄萝卜同三文鱼子,咸香脆口,口感丰富。🌟北海道厚岸蚝当造厚岸蚝非常肥美,配有日本梅做嘅啫喱,牛奶般滑溜口感,清爽鲜甜味道突出。🌟八爪鱼刺身用超巨型北海道深海八爪鱼脚,吸盘爽脆有咬口,八爪鱼脚软腍。上枱前落了少许青柠皮碎,味道好香,食完有清新嘅感觉,可以连紫苏花一齐食更有独特嘅香味。🌟大拖罗刺身上面放咗干蒜酱同wasabi 作吊味,香甜滑漏,口腔充满鱼油香。🌟西班牙红虾手掌咁大只西班牙红虾,刺身食物爽口弹牙,虾头膏火炙过,虾味好浓郁。🌟吞拿鱼腩+脑天一生一熟嘅食法好有趣,中间夹住紫苏叶减低油腻感,用紫菜包住食,又脆又软,口感层次突出。🌟慢煮吞拿鱼下巴 + 独家研制南瓜汤球慢煮方式冇咁油腻,吞拿鱼下巴油脂非常丰富,香滑到不得了。南瓜汤
好耐冇食omakase,呢日我哋拣咗嚟铜锣湾。
🌟前菜
北海道白粟米 + 自家制腌菠菜 + 北海道三文鱼子
🌟北紫海胆
🌟九州象拔蚌
清甜脆口又清爽,配自家腌制杨梅,清新味蕾。
🌟𩽾𩾌鱼肝
🌟北海道厚岸蚝
🌟八爪鱼刺身
用超巨型北海道深海八爪鱼脚,吸盘爽脆有咬口,八爪鱼脚软腍。
🌟大拖罗刺身
🌟西班牙红虾
🌟吞拿鱼腩+脑天
🌟慢煮吞拿鱼下巴 + 独家研制南瓜汤球
慢煮方式冇咁油腻,吞拿鱼下巴油脂非常丰富,香滑到不得了。
南瓜汤球要一口食,瞬间在口里爆开,又得意又好味👍🏻
🌟北海道新鲜帆立贝寿司
加咗青柠汁,只用好少鼓油汁吊味。
🌟蜜柑鲷寿司
上面黑色系竹炭盐,蜜柑养殖嘅鲷鱼,食落真系有蜜柑嘅香味!
🌟吞拿鱼酱油渍
用青柠吊味,面头有新鲜柚子皮
🌟金木鲷
加上九州乌鱼子粉,有咸香味。
🌟酒酿鲍鱼
用昆布、酒、味醂、豉油同糖浸一晚,鲍鱼已经入晒味,充满酒香甜味。
🌟海胆 + 淡雪盐
紫菜包住食,大大份海胆一口食晒,香甜味仲有少少米香味!
🌟鱼汤
用30多种鱼骨牙细嘅鱼汤非常鲜味,浓郁而甜香。
🌟樱桃千层蛋糕
以一个清淡甜品作结尾。
食食下已经食咗18样!真系饱到反艇,但系又忍唔住会好想食,每一道菜都好有惊喜同埋有谂法。食omakase 除咗食新鲜食材,仲食到厨师嘅用心同埋经验,呢间餐厅非常值得推荐。