2023-04-02
好耐冇去过金百利食嘢,呢间日本居酒屋嘅性价比可以话冇得输, 抵食之余,食材新鲜,好有日式风味。先嚟试下份牛油果软壳蟹沙律,呢个沙律既 杂菜好新鲜,软壳蟹香口卜卜脆,蟹肉好嫩,配上牛油果同埋酱汁,味道好夹,好清爽。寿司方面,我试咗几款唔同嘅寿司, 当中包括: 三文鱼子寿司、剑鱼腩寿司、鲜带子寿司和香葱吞拿鱼腩寿司。三文鱼子非常新鲜,鱼子大大粒,没有半点儿腥味,非常够份量足料。 剑鱼腩入口肥美鲜甜,鱼油味好香浓,食材新鲜,值得一试。鲜带子寿司,带子够晒大只,口感非常嫩滑爽弹, 再点小小寿司酱油嚟食已经好满足。香葱吞拿鱼腩寿司,啲鱼腩好嫩,鱼味好香, 再加啲青葱喺面,入口特别清新,再加上啲 寿司米饭非常扎实, 寿司醋份量适中,真系好好食。三文鱼腩刺身,鱼腩肉质鲜嫩,口感幼滑,鱼油分布非常适中,而且所选用的鱼腩部分完全没有筋,加入少少日本芥末和酱油已经好好味。其中最让我惊艳嘅系盐烧牛舌,牛舌肉质鲜嫩, 师傅控制嘅火牛恰到好处,搭配上微咸的调味,非常入味。另外再叫咗烧广岛蚝,蚝肉经过简单的煮炙,放入香浓嘅牛油,口感十分鲜嫩,并且搭配上火炙的烧烤味道,非常香口美味。还有一款我非常喜欢的料理系烧汁鱿
剑鱼腩入口肥美鲜甜,鱼油味好香浓,食材新鲜,值得一试。
还有一款我非常喜欢的料理系烧汁鱿鱼筒, 鱿鱼分量非常十足,肉质鲜嫩,入口爽弹,搭配上烧汁的味道,非常美味。而且一放上碟已经闻到好香嘅火炙鱿鱼香味道, 外观再加上色香味俱全可以话系必食推介。
整体而言,呢间日式餐厅嘅料理质素好高,用料新鲜,而且以铜锣湾区嘅价钱嚟讲,可以话非常合理,如果你喜欢日本料理,这里是一个非常不错的选择。