2022-06-01 29 浏览
今个周末同女朋友去开铜锣湾行街,行到咁上下大家都想食日本野,所以附近揾下有无居酒屋可以坐下食下野倾下计。系时代广场附近行行下真系见到有间居酒屋,见门口几光鲜,望入去装修又几有特色所以入左去试😍坐低之后睇下个menu,食物种类都好多😋。有刺身,卷物,前菜沙律,串烧,主食,料理同炸物等等。另外,紧系有居酒屋唔少得既酒精类饮品。点完菜之后就慢慢欣赏下店内既布置。店内装修方面都好有特色同格调,门口旁上有幅大油画,一边墙上挂住个酒架,对面墙亦挂满了一排的小油画😍非常吸晴~前菜沙律我地叫左渍物盛同一口酒盗芝士。渍物盛有泡菜,腌牛蒡同芥末八爪鱼。食完个前菜之后好开胃,尤其系芥末八爪鱼好重芥末味,食完好醒神😋一口酒盗芝士有三层口感,最底系脆卜卜既”中”饼,中间系一片片既芝士,最上系好有咸香味既鱼肉脏。三样野夹埋一齐食又几match,如果就咁食最顶层既鱼内脏可能会偏咸,但系夹埋最底既中饼就可以中和返,再加上中间既芝士味好重,唔会比其他两层既味道盖过左👍好少餐厅有鸡皮饺子食,因为都比较花功夫。难得呢到有得食,紧系要试下。鸡皮本身都落左调味料烧,烧完再包饺子馅,所以唔同一般既饺子,唔洗点酱油都够晒味😋串烧我

串烧我地叫左串烧鸡皮同大葱鸡。上菜时,店员好有心咁介绍,鸡皮系采用新鲜鸡皮(每朝从本地街市既鸡档买),而且烧得好脆口仲好有盐烧既咸香口感🤤。另外卖相都好特别,用2枝竹签撑开黎烧,令到鸡皮唔会卷埋,食起黎有薯片既感觉😆大葱鸡落左少少黑椒黎烧,火候适中唔会overcook,而且鸡肉都滑唔”鞋”口👍

烧饭团食得出落左d酱油黎烧,配埋下面既紫菜一齐食好match😋

甲罗烧真系值得推介💯首先可以将饭放上紫菜面(饭上面已有不可缺少既饭素😍),然后再将蟹膏同蛋黄搅拌,再毕一羹浓郁既蟹膏放系饭上面,就变成蟹膏饭团😋

呢间居酒屋好舒适,而且环境卫生好好,适合放工一族或者想揾个地方饮酒倾计👍地点又方便,近时代广场。另外,价钱性价比高,食物质素好,用料新鲜💯

见到餐厅嚟紧6月会搞一场清酒夜宴,见到menu好吸引,钟意饮酒既朋友黎紧可以试下👍