2022-10-30 792 浏览
想试下食omakase,但晚巿又太贵。今次揾到间系铜锣湾闹市,价钱又平民,又有lunch set既餐厅。一入到餐厅既感觉已经系好舒服,木系装修既简约又疗愈,食好野之外仲食埋个环境。入主题,叫左个lunch set 「雪 」,先黎前菜沙律够醒胃,温泉蛋加配柚子汁好清新。季节刺身3款分别有鲂𫚒鱼爽口弹牙,深海池鱼够肥美,加埋紫苏花一齐食,臭觉同味觉同时享受。最后一款鲭鱼师傅会轻轻烧一烧,带出番佢既油香。三款刺身都非常新鲜,师傅都会详细介绍同埋会分享埋点样食先至好食。然后到寿司6贯,先黎有左口鱼作为第一款寿司,味道几淡口,加埋左口鱼鳍边,都几有鱼油香味。金目鲷鱼质比较结实,几有鱼既鲜味。甜虾三重奏分别有甜虾,甜虾剁成既虾肉蓉,再加上樱花虾干碎,呢款寿司我最喜爱。之后去到秋刀鱼,秋刀鱼会较腥,但系师傅加上姜葱减去腥味,以佢嘅姜味好重,中意姜味既岩哂。拖罗唔洗多讲都个高级野,见住师傅切紧既时候都流晒口水,唔洗加任何配料,已经食得出去好新鲜肥美,口感一流。最后一道系北海道根室海胆,留意佢既紫菜比一般脆口,所以唔好影咁耐相,如果唔系会影响佢嘅质素,佢嘅海胆系我食过最好食嘅海胆,入口即溶就系呢个感觉。

金目鲷鱼质比较结实,几有鱼既鲜味。

料理一品既主角系目光鱼天妇罗,炸得唔会好油腻,重点系佢既酱汁,系由樱花虾同埋木鱼汁浸左4日,个味道好夹。

卷物系干漂卷,主要系冬瓜干整成。汤系赤面豉加白面豉,再配新鲜紫菜,热辣辣好暖胃。甜品试左个最受欢迎既杏仁咖啡雪糕。

如果第一次或者系Omakase新手绝对可以一试,因为价钱够哂平民,咁嘅价钱对得住咁嘅质素,成个用餐体验都好好,师傅会用心介绍食物同埋礼仪,又唔会令到你觉得好尴尬。
2022-10-23