2023-12-31
晏昼午餐终于去咗想试好耐嘅钟路鸡林辣炖鸡汤元祖店,1965年喺韩国开业到宜家已经超过40间分店,嚟到香港开分店梗系要去捧下场😍🥢辣炖鸡汤🐓🍲 (S-2人份) $328钟意食辣嘅我就叫咗辣炖鸡汤,其实韩国店只有辣炖鸡汤,但店员话迎合返香港人口味,所以设有唔辣嘅炖鸡汤,如果人多仲可以叫M-3人份/L-4人份量辣炖鸡汤一上枱就闻到好香嘅蒜香味🧄,见到有好大堆蒜蓉,店员建议把部分蒜蓉放在酱油碟内,可以把鸡肉沾上蒜蓉和酱油一起食,炖煮嘅鸡用上本地新鲜白鸡🐔,鸡肉肉质好嫩滑有鸡味,而锅内仲有韩国年糕、薯仔🥔、大葱,饮埋个汤仲醒神😋🥢芝士炒饭 🧀🍚 $50辣炖鸡汤食到最尾咁上下,店员话可以用余下辣汤用嚟整个芝士炒饭,果然好味炒饭吸收哂个汤精华而且仲拉哂丝🥢泡菜煎饼 $70泡菜煎饼煎得好香脆,而且有6块,可以同朋友分享😎🥤菠萝汁🍍 $24🥤蜜桃汁🍑 $24
🥢辣炖鸡汤🐓🍲 (S-2人份) $328
🥢芝士炒饭 🧀🍚 $50