2018-10-16 138 浏览
同朋友黎到铜锣湾想食韩国野,但唔想过去尖沙咀,所以就揾下铜锣湾有咩韩国餐厅。系铜锣湾C出口一出就见到对面系骆克駅,二楼有一间叫Bingo&Cook,正正就系韩国餐厅,啱哂我地!入面地方宽敞,坐低系座位既时候,可以见到开放式厨房入面既厨师系到烹调紧食物。店入面既布置都充满童真~除咗有公仔摆设之外,仲有色彩缤纷既壁画,望落令人感到好舒服。肚仔饿既我地好彩唔驶等好耐就已经有得开餐啦!朋友话叫个『弹弹面』,我开头听错咗系『担担面』,心谂:『黎韩国餐厅食咩四川野?』原来系我谂错咗!系韩式既『弹弹面』~原只炸鱿鱼弹弹面真系有原只炸鱿鱼系面,上咗枱之后,店员先会用剪刀剪开只鱿鱼。等店员剪开之后,我地就开动啦!鱿鱼炸完之后,唔会有好厚既炸粉系面,食落去除咗弹牙有嚼劲之外,仲食到鱿鱼独特既香味,好香口。而『弹弹面』面条既质感十分弹牙,名副其实,绝不欺场。夹起每啖都挂有汤汁,微辣,十分过瘾!我非常钟意食韩式煎饼,呢到既煎饼选择有几款,我地就拣咗烤牛肉韭菜饼,一上枱就见到块煎饼都几大块,份量唔少,仲有一小碟酱汁去点。就咁望,见到韭菜份量都几多下。夹起一块黎试,韭菜味又唔算突出㖞。大概系因为烤牛肉既香味非常出

原只炸鱿弹弹面
原来系我谂错咗!系韩式既『弹弹面』~

烤牛肉韭菜饼
就咁望,见到韭菜份量都几多下。夹起一块黎试,韭菜味又唔算突出㖞。大概系因为烤牛肉既香味非常出众,盖过了韭菜既味道。烤牛肉充满肉汁,十分juicy,味道刚好,我觉得唔驶点酱汁已经非常够味。煎饼唔会用过多粉浆,煎得好香,点下D酱汁,就好似食到韩烧既感觉,好好味!

韩式无骨烤鸡(甜辣酱)
韩式既无骨烤鸡出名好食,我地见呢到有,就梗系点咗一份黎食啦!呢到有得拣原味、甜辣酱、酱油,我地拣咗甜辣酱。上咗枱之后,我地见到仲有四只小碟装住D酱汁可以随个人喜好去点。有烤肉酱汁、芥末酱、沙律酱同埋韩式辣酱,仲有一小碟装住用红菜头汁腌制过既萝卜,食落酸酸甜甜,非常开胃。

韩式无骨烤鸡(甜辣酱)
无骨烤鸡食落唔驶吐骨,非常方便,而且只系烤焗,冇被炸过,冇炸鸡咁热气。鸡块面头涂上甜辣酱,被烤至金黄色,有少许花生碎粒铺面,甜辣酱味道刚好,唔驶点其他酱汁,就咁食就已经非常滋味,而且烤鸡十分嫩滑,一D都唔老,唔驶怕食到D好鞋既肉。除咗烤鸡,估唔到D配料都好有惊喜!像鸡蛋般大既小薯仔被烤过之后,马铃薯既香味被带出,口感绵密柔和,松软美味。烤粟米虽然烤过后唔会似就咁水煮咁多汁,但系呢到烤得刚好,唔会干争争,而且粟米被烤过之后,显得分外香甜。我个人十分推介呢碟韩式既无骨烤鸡!

芝士炒粉丝
平时食开韩式炒粉丝,见到MENU有芝士炒粉丝咁得意,所以特登叫黎试下。上到枱之后,见到碟炒粉丝面头就已经有芝士丝,搅匀之后夹起会有拉丝既效果。

芝士炒粉丝
我个人都颇喜爱食韩式炒粉丝,估唔到芝士炒粉丝却意外地好味,味道一D都冇违和感,而且除咗平时常见既香菇丝之外,仲加入海鲜配料,有蚝、蚬、鱿鱼等,份量唔少,令到整个炒粉丝除咗多咗芝士既香味之外,仲有海鲜既鲜甜,令到口感弹牙既韩式粉丝味道更丰富。

食完呢餐之后,我知道除咗尖沙咀之外,铜锣湾都可以食到美味既韩国菜!下次一定要再黎~

MENU︰
2018-10-08