2018-06-30 332 浏览
今日收工后,就同朋友食个便饭,就揾左一间有好多家常便饭既餐厅食下。餐厅上都系卡位,入到去都几多人下,同埋闻到好香,估计应该几好食😋餐牌上小菜选择有好多,而且仲有铁板扒,又有经济既二人餐都系$188。同朋友点左个二人餐加左个𩠌,包两碗例汤同白饭。今日既例汤系眉豆煲鸡脚汤,老火汤最重要系够火喉,饮落碗汤完全唔同外面茶餐厅既例汤质素。虽然系跟餐送既,但系饮落一点都唔马虎,汤既色泽好深色,饮落极为有味,而且唔系饮得出碗汤好足料,完全无加味精,就好似饮梗屋企妈咪煲既汤一样,热辣辣咁上枱,再食埋入面既鸡脚,感觉好满足😋Xo酱粉丝生蚝煲呢个极级推介,完全估唔到系茶餐厅可以食到呢个质素。生蚝全部都大大粒胀卜卜,食落都好鲜甜惹味,而且入面起码有成八只以上,非常足料。底下既粉丝都无失望,钟意食粉丝既朋友仔今次就一定满足,因为粉丝全部索哂xo酱同蚝既鲜味,而且粉丝处理得岩岩好,食落味道好吸引,最后全部食哂。家鄕梅菜扣肉呢个梅菜扣肉煲都值得一试,扣肉既肥瘦比例刚刚好,梅菜用来送白饭一流,够咸味但唔会太过咸。而且扣肉够肥,有一半系瘦,炆得够入味,肉同皮都沾满了梅菜的味道,食完令人回味。鱼香茄子煲我最欣赏呢间餐厅

同朋友点左个二人餐加左个𩠌,包两碗例汤同白饭。

Xo酱粉丝生蚝煲

家鄕梅菜扣肉

鱼香茄子煲
我最欣赏呢间餐厅就系上枱时每样𩠌同汤都keep住好热好新鲜,同埋食落小菜都好够镬气,呢点加左唔少分。鱼香茄子煲上枱香喷喷,食落茄子都好够林,而且肉碎都够多,用来捞饭真系好正,有小小辣得来但都充满咸鱼香,同会食到有咸鱼系入面。

椒盐焗猪扒
呢味𩠌份量都唔小,起码有十块,每块都煎到金黄色,食落都好香椒盐既味,而且加左小小蒜,令猪扒味道更加出色,内里肉质都够嫩滑,口感不错。
菜心唔洗落任何蚝油同豉油都够原汁原味。
整体水准不错,小菜够镬气,充满大排档风味。