2019-02-15 295 浏览
放假梗系要食好啲,星期日就同好朋友黎左铜锣湾澳门逸园中心7楼的「大藏季节料理」食lunch!呢度环境清幽,装修充满日本和风感觉,令人放松自如,可以细心品尝出色嘅日本菜午市餐牌选择都几多元化,有刺身寿司类,亦有热食类,定食套餐均包括前菜、沙律、蒸蛋、味噌汤同咖啡,非常丰富,定价适中洋葱丝配油扬豆腐呢款系其中一项前菜,洋葱微微甜的,口感爽脆,好开胃!配上味道香浓嘅油扬豆腐,成为一道精致又美味的前菜海带丝颇有嚼劲的海带丝拌匀酱汁后食用格外美味!旁边仲有爽脆青瓜同鲜甜车厘茄味噌汤意想唔到地好足料,里面有昆布、香葱、油酿豆腐等等茶碗蒸旦小巧迷你的茶碗蒸蛋热辣辣的,蛋味香浓,而且好滑溜,底下仲有虾仁,好好味哦银鳕鱼西京烧银鳕鱼卖相吸引,烧得金黄色的,证明师傅好用心烧制!鱼皮带有胶质,内里嘅鱼肉好软嫩香甜!配埋充满米香又Q弹的日本珍珠米,好快就食晒碗饭汁烧鹅肝饭鹅肝有三块呢!外皮煎得好香脆,内里油脂丰盈,充满鹅肝的脂香!再配上咸香美味的酱汁同葱花碎,好好味,大满足,一定要送饭食啊!最后仲有浓厚香醇的咖啡作结尾,大满足哦!

洋葱丝配油扬豆腐

海带丝

味噌汤

意想唔到地好足料,里面有昆布、香葱、油酿豆腐等等

茶碗蒸旦

银鳕鱼西京烧

配埋充满米香又Q弹的日本珍珠米,好快就食晒碗饭

汁烧鹅肝饭

最后仲有浓厚香醇的咖啡作结尾,大满足哦!