2024-04-23
今日同朋友喺铜锣湾行完街之后,去咗耀华街一间叫「九鬼居酒屋 」嘅餐厅食日本菜,餐厅座位大概有十几张,装修新净,而且没有提供餐牌,食客可以参照挂墙黑板上面嘅食物选项去点菜。我哋嗌咗洋风刺身沙律、清酒煮蚬、明太子鸡肉卷同海皇卷。洋风刺身沙律嘅鱼生份量都唔少,三文鱼同池鱼切成一片片而唔系粒粒,配埋青瓜、沙律菜同胡麻沙律酱一齐食,食材用料新鲜,砌到一朵花嘅蕃茄片亦都好甜;清酒煮蚬嘅汤底加入柚子,既有蚬肉嘅鲜甜,又有柚子嘅清新,蚬肉食落无砂;明太子鸡肉卷一上菜就有一阵香味,用一大片鸡肉连鸡皮卷住一推明太子再拎去烧,表面嘅烧汁甜甜地,咬落去明太子爆开,整体口感丰富;最推介嘅喺海皇卷,紫菜包住海胆、赤虾、蟹膏同蟹籽,成件卷物一下放入口,唔使配豉油食已经好重鲜味,一份有四件,食材份量足料,食完味蕾真系大满足!餐厅仲做紧$298/位嘅free flow sake,钟意饮清酒嘅朋友可以嚟试吓。📍铜锣湾耀华街21号华耀商业大厦地下7号舖位置就脚:🍊🍊🍊🍊🍊餐厅环境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整体CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
📍铜锣湾耀华街21号华耀商业大厦地下7号舖
位置就脚:🍊🍊🍊🍊🍊