2022-06-24
平时真系极少介绍中餐,其一我自己偏爱食西餐,日本料理,其二高质素既中餐比较少食到🧐 父亲节同屋企人食左位于铜锣湾既睿私房菜,就必须要推介俾大家😎 除左望到全个跑马地景观,另一边仲望到维港海景,一边望住夜景一边享受高级私房菜,绝对系极致既享受😎鲍参翅肚套餐 约$500/位凉拌花胶前菜先食一个冷盘: 凉拌花胶! 炆花胶就食得多,冻食花胶原来咁爽口😋 凉拌既煮法大大减少左平时热食花胶既饱滞油腻感,仲充满香蒜芫荽味,十分惹味😍冰镇咕噜辽参看似系普通既冰镇咕噜肉?错啦,咬开入面原来系辽参!! 辽参可谓海参之首,系刺参既一种,仲可以补气养血,固本培元🤓 辽参表面炸到脆卜卜,淋上咕噜汁好好食!! 干冰喷烟既效果,配上七彩缤纷既水果,打卡一流👍碧绿羊肚耳炒鲍鱼鲍参翅肚套餐又点少得鲍鱼?原只新鲜鲍鱼好爽口,用上XO酱爆炒特别惹味😋 羊肚耳(又名珍珠菌)劲爽口,原来用黎炒豆荚系咁正,屋企人即刻话要去买黎炒𩠌🤣金丝虾球系我最钟意食既虾🦐 虾球被脆卜卜既脆浆包裹住,外脆内软,即叫即炸💯 依道菜绝对好考厨师功架,油既温度要控制得十分好,先可以炸成金黄色,一不留神就会过㶶!!鱼翅酿竹笙又一巧手菜!! 将鱼翅酿喺竹
鲍参翅肚套餐 约$500/位
凉拌花胶
冰镇咕噜辽参
碧绿羊肚耳炒鲍鱼
金丝虾球
鱼翅酿竹笙
又一巧手菜!! 将鱼翅酿喺竹笙入面,再用高汤慢慢烩至入味,鱼翅同竹笙本身都无咩味,但经精心烹调后反而带出食材本身既鲜味👍
清酒带子
一打开已经闻到好浓烈既清酒香,平时好少饮清酒,因为觉得好苦好啃🙈 估唔到以酒入馔又几易入口,饮完觉得成个身都好暖!! 带子好厚肉好爽口,加上菇既鲜味,依个汤煮得十分出色👏
石榴荷叶饭
屋企人大赞系佢地食过最好食既荷叶饭‼️街外既荷叶饭好多时都无荷叶香,饭底唔够干身变烂饭😰 但依个荷叶饭正正系一个完美既示范,唔止米饭粒粒分明,软硬适中,仲加入左海量冬菇丝,干鱿鱼,原只鲜虾,肉碎,好足料,每一啖都充满荷叶香😎
招牌布甸
食完鲍参翅肚,当然要以甜品作结!! 芝麻布甸一啲都唔甜,仲充满芝麻香,估唔到中菜馆既甜品都整得咁出色🤩