铜锣湾·珍稀生鸡肉他他备长炭烧鸟专门店炭火地鸡 Yakitori25📍铜锣湾登龙街28号永光中心25楼➰好歌推介「等不到天黑,烟火不会太完美,回忆烧成灰,还是等不到结尾。」.#她说  #林俊杰➰近日旅游业经济等都一一开始复苏,闹市开始重拾旧时车水马龙繁华景象,不过变相令到好多餐厅都一位难求,今日想食嘅依间餐厅位于铜锣湾登龙街之中,附近餐厅食肆林立,但毫不例外都系排队情况,因此都非常建议提早订位,免得扫兴。.今日食依间串烧专门店一入到餐厅就感受到系热闹气氛,客人们举杯尽兴,完全系置身日本居酒屋盛况,不过枱与枱之间空间都足够,各自形成一个小角落谈天说地。餐厅装饰布置亦新潮玩味,配合木系餐桌形成对比令人有耳目一新嘅感觉。.就座后店员率先奉上一个质感精致嘅串烧碟,碟上有各式酱料可以点串烧用,顿时令用餐环境更添雅致,店员亦随即热心简介一下餐厅特色及推介招牌必点菜式,餐厅使用日本备长炭,好处系高温短火,迅速烧熟食物,由内至外均能保存食物嘅鲜味同肉汁,餐厅除左提供各类特式烧鸟,亦有其他猪牛海鲜种类可供选择。➰饮品✥日式柚子乌龙茶 💲42 ⭐️4/5⭐️✥菠萝冰乳酸 💲38 ⭐️4.1/5⭐️✥梅酒梳打 💲4
铜锣湾·珍稀生鸡肉他他备长炭烧鸟专门店

✥日式柚子乌龙茶 💲42 ⭐️4/5⭐️
✥菠萝冰乳酸 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
✥梅酒梳打 💲48 ⭐️4.1/5⭐️
✥梅酒加冰 💲48 ⭐️4.25/5⭐️
朋友今日表示唔想饮酒,就前后叫左两杯无酒精饮品,柚子乌龙茶顺喉,菠萝冰乳酸冰爽解腻,仲有粒粒菠萝系面,唔饮酒嘅朋友推荐一试。
而我前后就叫左两杯梅酒,加梳打比较清爽,酒精感唔重,容易入口,而梅酒加冰则系用左富士山杯令吸睛度大增,亦加入梅渍提升酸度,好推荐。
日式柚子乌龙茶
梅酒加冰

➰前菜小食
𖥕烟熏鸡火腿他他 💲88 ⭐️4.3/5⭐️
系日本嘅时候有大胆挑战过生鸡肉刺身,估唔到香港都有餐厅做,餐厅表示鸡肉他他嚟自日本低温杀菌技术处理同真空空运到港,所以完全可以放心安全食物,鸡肉他他上枱已经好吸引,伴上各式配料及月见蛋黄,令人垂涎三尺,捞匀各种配料之后放上紫菜入口,入口似烟三文鱼质感,味道更加咸鲜,想试新野嘅朋友推荐一试。
烟熏鸡火腿他他

𖥕炸日本山芋 💲58 ⭐️4.1/5⭐️
摆盘精致,外脆内嫩,芋香味浓,新鲜即炸仲冒住丝丝热气,配埋沙律酱更好入口。
炸日本山芋

𖥕甘口嘉美鸡全翼 💲48 ⭐️4.2/5⭐️
用上由香港开发嘅优质嘉美鸡,原只鸡全翼脆炸后再淋上日式甜酱油,外皮酥脆,入口肉质爽口惹味,好推荐。
甘口嘉美鸡全翼

𖥕香脆鸡皮配香葱酸汁 💲58 ⭐️4.2/5⭐️
落单时以为系串烧鸡皮,店员落单后过黎温馨提示依份一份前菜小食,帮我地落左一份先,非常贴心,果然依份小食份量都唔惹少,鸡皮酥脆咬感已经非常好食,配上香葱酸汁更加醒胃,可以食多几块都唔怕腻。
香脆鸡皮配香葱酸汁

𖥕鸡肝酱多士(2人份) 💲48 ⭐️4.3/5⭐️
香脆多士配上浓香鸡肝酱,醇香滋味,比起鸭/鹅肝酱更为清新,钟意食肝酱嘅朋友推荐一试。
鸡肝酱多士

𖥕味淋鱼干 💲48 ⭐️4.2/5⭐️
味淋鱼干已经成为我去每间居酒屋必点菜式之一,今日餐厅水准亦非常唔错,即点即烧,微焦烟韧带脆,送酒一流。
味淋鱼干

𖥕春菊及水菜沙律 💲68 ⭐️4.1/5⭐️
份量丰富,春菊及水菜亦比较少见,爽口解腻,用嚟中和串烧油腻非常唔错。

➰串烧
餐厅主角当然系串烧部分,主要以烧鸟种类为主,其他猪牛及海鲜野菜类种类都有提供。
❀熟成鸡腿肉(连鸡蚝肉) 💲42 ⭐️4.3/5⭐️
一串2件嘅鸡腿肉连鸡蚝肉烧得外脆内嫩,一口一件非常满足,因为用上备长炭关系,将肉汁充分锁住,肉味份外浓郁,非常滋味,必点推荐。
❀鸡颈 💲34 ⭐️4.2/5⭐️
近年开始见到烧鸟店提供鸡颈肉亦会必点,同平时食到嘅鸡肉相比完全唔同,非常爽口。
❀鸡软骨 💲30 ⭐️4.3/5⭐️
依度嘅鸡软骨串烧得非常之好,焦香微㶶,色泽均匀,系近来食过少见高水准嘅鸡软骨,推介。
❀椎茸免治鸡肉  💲38  ⭐️4.1/5⭐️
将免治鸡肉酿入椎茸之中,无须过多咀嚼即可吞咽,配搭烧汁好滋味。
❀牛舌葱卷附月见 💲48 ⭐️4.1/5⭐️
❀盐烧牛舌芯 💲58 ⭐️4.3/5⭐️
餐厅主打烧鸟,系牛舌控嘅我地亦都只挑选左两串牛舌串烧一试,估唔到亦相当有惊喜,牛舌葱卷包裹香葱,香葱吸收哂肉汁精华,好丰富浅味。而盐烧牛舌芯用料优质,加上备长碳烧火喉精准掌握,牛舌芯爽口嫩滑肉味浓郁,非常惹味,牛舌控最爱。
❀豚肉紫苏卷 💲34 ⭐️4.1/5⭐️
❀豚肉牛肉果卷 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
两串豚肉卷配抬亦都唔错,前者紫苏叶令豚肉串烧入口香气层次更为提升,后者搭配牛油果入口即溶之外更留有余香。
❀炭烧白鳝 💲68 ⭐️4.2/5⭐️
餐厅海鲜选择类唔多,但水准亦都不容小觑,白鳝串烧得色泽油亮,酱汁均匀,单凭肉眼已可分辨系高水准,咀嚼下果然烟韧爽滑,配搭烧汁惹味鲜甜,可以一试。
椎茸免治鸡肉
鸡软骨

➰主食
亲子丼 💲58 ⭐️4.3/5⭐️
见到餐厅竟然有亲子丼,食完咁多串烧之后对餐厅出品都好有信心,就即管叫一碗试试,果然无令我地失望,亲子丼份量适中,唔会过饱,蛋香浓郁多汁,鸡肉非常嫩滑,系日本食到嘅水准,推荐一试,另外附有赤味噌汤。
亲子丼

浓香鸡汤 💲32 ⭐️4.3/5⭐️
餐牌上仲有依碗鸡汤单点,可见餐厅对自家出品相当有信心,咁啱朋友亦都想饮汤润一润喉,鸡汤上枱并无太大惊喜,但一饮之下内有干坤,鸡汤浓而不腻,每啖都饮到浓汤精华嘅胶质,暖喉润肺,难怪餐厅咁有信心将依碗鸡汤放系餐牌上。
浓香鸡汤

甜品
最中饼 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
两块脆饼之间放入浓郁抹茶雪糕伴红豆,一份已经可以系两人份量,抹茶雪糕非常浓香,恰好将串烧油腻感减去,用依个冰冻甜品为今餐作结正好。
最中饼

➰总结
餐厅以烧鸟串作主打,用上备长炭令所有串烧都更为鲜嫩保持肉汁,系近期食过处理串烧方面做得最好嘅餐厅,加上特色生鸡他他令人眼前一亮,甚至主食部分亲子丼及鸡汤都做得非常出色,而价钱定位亦合理,钟意食高质串烧嘅朋友非常推荐依间烧鸟专门店。

➿➿➿
#炭火地鸡 #Yakitori25
#旺角美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相机食先 #香港美食
#炭の研究所
#烟熏鸡火腿他他 #鸡肝酱多士 #甘口嘉美鸡全翼
#熟成鸡腿肉 #鸡软骨 #盐烧牛舌芯
#亲子丼 #浓香鸡汤

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命无恙🫶🏻
卖吓广告先,一个90后伪文青钟意食好西听好歌去旅行😋🎵✈️
有兴趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
请大家Follow下我IG,比D支持,多谢✨:@healoop.foodie
日式柚子乌龙茶
梅酒加冰